Wu Yi bergen, Fujian, Kina

WU YI, EN DEL AV KINAS TEHISTORIA

Wu Yi ligger i Fujian provinsen i Kina, idag berömd för dess produktion av te. Det var i Wu Yi Shan det anses ha börjat, produktion av oolong te och av svart te. Likt på andra håll hundratals år tillbaka tillverkades i detta område pressade tekakor. Det var så te såg ut i denna tidsepok innan löstteets uppkomst, likt de Pu-erh kakor som än idag produceras i Yunnan provinsen i Kina.

Tekakorna tillverkades i Wu Yi Shan från Tang Dynastin (år 618 – 907) ända till Song Dynastin (år 960 till 1279). Tekakor från Wu Yi Shan ansågs högkvalitativa och teet ifrån området var så kallat tribute tea, te som levererades till kejsaren.

Allt detta förändrades under Ming dynastin när kejsaren Zhu Yuan Zhang, härskaren under Ming dynastin, förbjöd tillverkningen av tekakor. Detta var en åtgärd för att komma åt korruption. Te användes under denna tid som ett betalningsmedel. Utrustning för tillverkning av tekakor beslagtogs och produktion av te avtog i området. Produktionen var under följande över hundra åren mycket sparsam och endast munkarna i klostren runt om i Wu Yi höll produktionen vid liv.

Förberedelser för att övergå till löste skedde på många håll runt om i Kina. Det var under denna tid en ny metod för tillverkning av te uppfanns. Detta var början för oolong teer, och metoden var den speciella rostningen över kol som görs än i dag i Wu Yi Shan.

Det var under Qing dynastins början man tror att oolong te började tillverkas. Den första texten att omnämna oolong te är en sång skriven av en munk i Wu Yi Shan. Detta är första gången som Yan Cha uppkommer i text. Yan Cha betyder klipp-te och benämningen används än idag.

Oolong tebuskar och tillvägagångssätt för produktion av oolong te har sedan dess spritts till andra regioner som idag tillverkar oolong te, såsom Anxi och Taiwan.TEER FRÅN WU YI SHAN

Det produceras en mängd mycket berömda teer i Wu Yi Shan bergsområde.

Da Hong Pao Original Tebuskar

DA HONG PAO

Ett av kinas mest berömda teer. Endast 6 tebuskar återstår av originalplantorna. Det te som idag saluförs som Da Hong Pao är kloner av plantorna i olika generationer. 800 tebusk- varianter, kultivarer, existerar idag. Priset är beroende av generation och flertalet andra parametrar. Originalplantorna växer på en klippsats på relativt låg höjd ovanför det som kallas för ”nine bend cave”. Te från dessa buskar är reserverat till Kinas president och en liten del går ut på auktion där 20 gram går för tiotusentals dollar.

På bilden till vänster ser du originalbuskarna av Da Hong Pao högst upp på klippavsatsen på vänster sida. Bredvid de röda kinesiska tecknen.

Traditionellt rostas detta te länge upp till ca 24 timmar.SHUI HSIEN, SHUI XIAN

En speciell kultivar med stora blad. Fyra blad plockas istället för tre blad.

Namnet översätts till ”vatten-älva”. Även detta te rostas länge och många lågkvalitativa varianter finns på marknaden med många Shui Hsien teer som inte kommer från Wu Yi området, utan från resterande Fujian provinsen.ZHENG SHAN XIAO ZHONG (LAPSANG SOUCHONG)

Även det svarta teet (röda enl. kineserna) anses ha sin början i Wu Yi Shan och en speciell produktionsmetod används för tillverkning av teet. Det ytterst rökiga teet som de flesta känner till som Lapsang Souchong är lågkvalitativa kopior där rökarom tillsätts av det te som produceras i området. Originalteet drar åt sig rök från eldar av tallträ.

Tebladen tillåts vissna över eldar av tallträ, tebladen placeras därefter på golv för att kylas, sedan rullas tebladen. Tebladen får oxidera och när tebladen till större del är mörka så rostas teet.

Tebladen rullas därefter för andra gången, vätska pressas ut ur tebladen som kvarstår på ytan och som kommer att dra åt sig smaken av rök från den sista processen Xun Bei, som består av att torka teet ovanför mindre eldar av tallträ.TIE LUO HAN

Ännu ett berömt te från Wu Yi. Teet rostas traditionellt i ca 24 timmar och får en arom och smak med påminnelse av djuprost och choklad.

Namnet sägs härstamma från en mäktig krigarmunk med gyllene- brons skinn. Därav namnet som översätts ”järn krigare munk”. En mer riktig översättning är sannolikt en anknytning till en av Buddhas följeslagare.QI LAN

Ett aromatiskt och populärt Wu Yi te. Normalt rostas detta te i flertal timmar, men det kan variera. Teet har en mycket aromatisk smak.BAI JI GUAN

Bai Ji Guan är en av de berömda kultivarerna från Wu Yi. Ett unikt te, teet särskiljer sig från andra Wu Yi teer med ett grönare utseende och en lättare smakprofil.Rostning Wu Yi Oolong

TILLVERKNING AV WU YI OOLONG TE

Till skillnad från de flesta gröna teer används med fördel äldre tebuskar / teträd för odlingen. Vid odling av grönt te skiftar man ofta tebuskar efter fem år.

Teplockning bör ske endast under rätt väderförhållanden, det får inte regna, det får inte vara för stark sol och ingen dagg får förekomma.

Teet skördas från och med sen april till mitten av maj, vilket är senare än för andra teer. Det förekommer även färre toppskott av denna anledning. Det är i syftet att plocka de aromatiska äldre bladen.

1) Först lämnas teet att vissna, torka i solen för att reducera fuktigheten.

2) Därefter placerar man teet i stora korgar och låter bladen oxidera.

3) Därefter rostas (torrsteks) tebladen

4) Tebladen rullas

5) Rostning, teet rostas i stora korgar i olika tider.

Stekningen ger teet en blå färg, och tonen av röd färg kommer från bakningen. Alla momenten i tillverkningen är mycket noggranna och spelar stor roll för den färdiga produktens smak.

Kvistar avlägsnas från teet.

Traditionellt bakas teet i 24 timmar, och den färdiga produkten har en mycket stark smak och används inte för att dricka förrän minst tre månader efter tillverkningen.LAGRING AV WU YI TE

Wu Yi te håller för att lagras om det rostats på ett traditionellt sätt, dvs rostats under flertal timmar. Ju längre tid teet rostats, desto längre tid kan man lagra teet. Teet anses för starkt för att konsumeras förrän efter tre månader efter rostningen och saluförs inte förrän senare under sommaren. Allt eftersom teet åldras lägger sig smaken.

Oolong teer går att lagra likväl som Pu-erh teer och det anses ge teet medicinska egenskaper. För att utöka lagringstiden, rostas teerna om var tredje år av producenten. Många anser att ett Wu Yi te mår bra av att ligga av sig i ett år.

Önskar du själv lagra te i en längre tid är ett keramikkärl att rekommendera. Oglaserad för en högre oxidering, glaserat för en lägre oxidering. Ju högre oxidering, desto fortare åldras teet. Är teet inte traditionellt rostat lämpar sig teet inte för lagring och bör inte utsättas för luft.WU YI SHAN BERGSOMRÅDE OCH NATIONALPARK

Spår av mänsklig bebyggelse har funnits sedan 4000 tusen år tillbaka i Wu Yi Shan, och bergsområdet har spelat en stor roll i Kinas TAO lära och för kinas Buddhism. Wu Yi Shan är associerat till födelsen av Neokonfucianism.

Wu Yi är ett mycket vackert bergsområde och ett populärt turistmål för kinesiska turister. 1982 upptogs platsen i Kinas lista över scenic spots. 1999 upptogs Wu Yi Shan i UNESCOS lista av världsarv, UNESCO world cultural and natural Heritage.

Floran och faunan i området är unikt med över 4000 arter av växter och över 5000 arter av djur. Detta tillsammans med sin unika historia gör Wu Yi Shan väl värd en plats på listan.

Teodlare som tidigare bott i bergen flyttade ut år 1989 till bostäder utanför parkens område i Wu Yi. Ingen bor i själva parken, men teodlarna får komma in i parken och sköta sina teodlingar. Tebuskar växer längs vackra naturvyer i hela Wu Yi Shan bergsområde och kan ses längs alla de små stigar som finns i parken. Endast vissa stigar är tillåtna för besökare, och det värnas om att bevara området.

Wu Yi Shan har subtropiskt klimat, en luftfuktighet på 80 % och 2000 mm regn per år. Klimatet är mycket väl lämpat för teodlingar. Wu Yi Shan består av vulkaniska och plutoniska stenar. Jorden är mycket mineralrik och ger tillsammans med ljussammansättningen ett te med ett högt innehåll av aminosyror och Katechin.WU YI TE OCH VIKTMINSKNING

Wu Yi te har i många år hårt marknadsförts som ett bantningste med mirakelverkan. De som saluför Wu Yi te som ett bantningsmedel saluför normalt sett lågkvalitativt te som med lite tur har sin härkomst i Wu Yi området, men mest sannolikt är teet från andra regioner.

Wu Yi te är inget mirakelmedel för bantning, men det finns studier som pekat på att te har en fettoxiderande verkan.

Studien har påvisat att man förbränner ca 70 kalorier genom att dricka en kopp te med ett högt EGCG innehåll. Vill du veta mer om den forskning som gjorts om te och fettoxidering har vi samlat ihop ett par länkar du kan följa nedan.

USDA forskning om te och fettoxidering

Oolong tea increases energy metabolism - Japansk studie© House of Tea in Sweden AB - 2018