Te av kvalité - House of Tea
                         
Te av kvalité » » Darjeeling Te Mitt konto  |  Kundvagn  |  Kassa    Svenska English
TEER
Vitt Te
Gult Te
Grönt Te
Oolong Te
Svart Te
Pu-erh Te
Darjeeling Te
Blommande Te
Jasminte
Smaksatt Te
Rooibos Te
Yerba Mate
Örter
Ekologiskt Te
REA
TE- TILLBEHÖR
Tekannor
Tetillbehör
Tekoppar & Gaiwan
Teburkar
Presenter
INFO
Köpinformation
Om te
Beredning av te
Recensioner
Kontakta oss

Kundvagn
mer

DARJEELING TE

<h1>DARJEELING TE</h1>


TILLBAKA TILL HOUSE OF TEA TEBUTIK TESORTIMENT



OM DARJEELING TE

Darjeeling te är te vars tebuskar växer i tegårdarna runt om i Darjeeling bergsområde. Darjeeling ligger i de norra delarna av Väst Bengalen i Indien med en folkmängd på ca 100 000 invånare. Darjeeling gränsar till Nepal, Sikkim, Bhutan och Tibet. Darjeeling ligger på en höjd av 750 till strax över 2000m över havet och är ett bördigt och regnigt område, väl anpassad för odling av te. Darjeeling

För att få kallas för Darjeeling te måste teet odlas inom det bestämda området. Det finns 87 tegårdar , Tea Estates i Darjeeling på en area av 19 000 hektar. 52 000 personer är anställda för att arbeta med te i Darjeeling.

Ungefär 40 miljoner ton te säljs som Darjeeling te, medan produktionen endast uppgår till 10 miljoner ton. Det går att hitta många billiga Darjeeling teer på marknaden, och inte nödvändigtvis alla är äkta. Darjeeling te är normalt sett relativt dyrt.

Darjeeling står för endast 1% av den totala teproduktionen i Indien.



DARJEELING HISTORIA

1815 Raja av Nepal ger makten över Darjeeling området till Ostindiska Kompaniet, men ges tillbaka makten 1817 i pågående stridigheter, men med vissa administrativa rättigheter. 1835 övertar Ostindiska Kompaniet återigen till fullo makten över området.

Området Darjeeling väljs av britterna ut för att anlägga en fjällstation redan år 1815. Darjeeling har ett mycket vackert läge med storslagen natur och vyer och blir en populär destination.

Te är en värdefull vara och Britterna har letat efter ett lämpligt ställe att odla te på. Detta var strax efter opiumkriget pågått, och Storbritannien letar efter ett sätt att få kontroll över te.

Te i Darjeeling 1890 Experiment pågår och den första odlingen av Darjeeling te görs av Dr. Campbell på Dr. Campbells egen gård Beechwood år 1841 med frön tagna från Kina.

De första kommersiella tegårdarna anlades av britterna 1852, dessa var Tukvar, Steinthal och Aloobari.

I Darjeeling pågår i nutid en politisk konflikt med Gorkha, det folkslag som levde i dåtidens Nepal och söker självständighet. Detta stör då och då den pågående tehandeln i Darjeeling, senast i år (2011) då den politiska falangen GJM stoppade te från att exporteras.



LITE MER OM DARJEELING TE

I Darjeeling använder man främst den kinesiska varianten Camellia Sinensis Var. Sinensis tebusken, vars härkomst är från Fujian provinsen i Kina. Denna tebuske klarar bättre av de högsta höjderna i Darjeeling, men ger färre teblad.

Tebuskarna som används på odlingarna är antingen sådda från frön, eller kloner. Vissa teodlingar skördar fortfarande originalplantorna från tiden planteringarna anlades för 150 år sedan.

Det går ungefär 12 000 toppskott med två teblad på 1kg te av Sinensis var. Sinensis, medan Camellia Sinensis var. Assamica ger det dubbla.

Även om Darjeeling te klassificeras som ett svart te så är en stor del av produktionen av det svarta teet inte mörkt till färgen. Darjeeling producerar även gröna teer, vita teer och oolong teer, men detta är något mer ovanligt.

First Flush

Darjeeling

First Flush kallas den första skörden för som äger rum från mitten av mars beroende på väder, direkt efter vårregnen. Plantorna har fått vila under vintern och växa till sig långsamt och de nya skotten som produceras ger det mest eftertraktade teet. First Flush teernas blad är gröna till utseendet, och smaken är mycket lätt med en del sötma.

Second Flush

Darjeeling

Second Flush kommer därefter och äger rum i juni innan regnperioden. Second Flush teerna är mörkare till utseendet, och drycken ger en mörkare brygd vars smak ofta förknippas med muskatell druvan.

Monsoon Flush

Teer som skördas under regnperioden är av lägre kvalité. Tebladen har en hög fuktighetsgrad och teet används ofta till diverse teblandningar.

Autumnal Flush, den tredje plockningen

Den sista skörden kallas för Autumnal Flush, och äger rum efter regnperioden på hösten, oktober till november. Under denna period är bladen stora och ger en fyllig avrundad smak.

Se vårt breda sortiment av Darjeeling teer:
Darjeeling tesortiment


GRADERINGAR AV DARJEELING TE

Darjeeling te har gradering baserad på bladens utseende. Vi handlar i regel endast teer av de högsta graderna och av bäst kvalité. Lite exempel på graderingar.

Damm, används i tepåsar, lägst grad

D: Dust

Fannings, mindre blad än broken

GFOF: Golden Flowery Orange Fannings
GOF: Golden Flowery Orange Pekoe - unga toppar FOP

Broken, Brutna blad

FTGBOP: Fine Tippy Golden Broken Orange Pekoe
TGBOP: Tippy Golden Broken Orange Pekoe
FBOP: Flowery Broken Orange Pekoe
BOP: Broken Orange Pekoe

Hela blad

TGFOP: Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
FTGFOP: Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, Grad1 - mycket fin FOP
SFTGFOP: Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, Grad1 -bästa FOP

Tegårdar, Tea Estates

Vi listar några exempel på tegårdar vars teer du ofta ser i vårt sortiment och lite kort information om dessa.

Castleton Tea Estate

Plats: Ligger i södra Kurseong Subdistrikt
Area: 170 hektar
Höjd: 915 – 1830 meter
Startade 1885 av Dr. Charles Graham. Namnet Castleton kommer från en byggnad som ser ut som ett slott. Castleton odlar främst rena China buskar.

Dooteriah

Plats: Östra Darjeeling
Area: 440 hektar
Höjd: 1025 – 2150 meter
Familjeägd tegård.

Jungpana

Plats: Ligger i södra Kurseong
Höjd: 900 – 1400 meter
1899 startade tegården av britten Henry Montgomery Lennox som planterade de första fröna. Sedan 1956 ägs tegården av Indier. China buskar används för planteringarna.

Sungma

Plats: Västa Darjeeling distriktet
Area: 280 hektar
Höjd: 1100 – 1700 meter
Odlar till största del China buskar och en mindre del kloner.

Thurbo

Plats: Mirik
Area: 170 hektar
Höjd: 700 – 1900 meter
Thurbo använder sig ofta av kloner.







© House of Tea in Sweden AB - House of Tea - Te av kvalité

 Fortsätt