Lapsang Souchong 50 gram
Svart te - Zheng Shan Xiao Zhong
Lapsang är en specialitet från de höga bergen i Tongmu i Wu Yi bergen i Kina och tros vara det första svarta teet som producerats. Processen för tillverkning av Lapsang skiljer sig från vanliga svarta teer. Tebladen tillåts vissna över eldar av tallträ, tebladen placeras därefter på golv för att kylas, sedan rullas tebladen. Tebladen får oxidera och när tebladen till större del är mörka så steks teet.

Fujian provinsen, Kina

Tebladen rullas därefter för andra gången, vätska pressas ut ur tebladen som kvarstår på ytan och som kommer att dra åt sig smaken av rök från den sista processen Xun Bei, som består av att torka teet ovanför mindre eldar av tallträ.

Lapsang i likhet med många teer från Wu Yi bergsområde är lagringsbart och kan lagras i flertal år för att smaken ska utvecklas. Till skillnad från billiga liknelser är röken endast en komponent av smaken som är välbalanserad smak av rökighet och ädelträ.Härkomst: Xingcun, Tongmu, Wuyi Shan, Fujian provinsen
Smak: Rökig doft och en smak av ädelträ som väl balanseras med tonerna av rökigheten.
Utseende: Svarta små blad.

Beredningsanvisning

Beredningsanvisning:
4dl tekanna - använd ca 6 gram te. Häll på 100° vatten och låt dra i 1,5 minut.
2dl tekanna - använd ca 3 gram te. Häll på 100° vatten och låt dra i 1,5 minut.
Andra bryggningen 1 minuter, tredje bryggningen öka tiden till 1,5 minuter. Se till att temperaturen på vattnet inte sjunker, smaken utvecklas med värmen.

Teet håller för ett flertal bryggningar på samma teblad.