Te av kvalité - House of Tea
                         
Te av kvalité » » Te i Korea Mitt konto  |  Kundvagn  |  Kassa    Svenska English
TEER
Vitt Te
Gult Te
Grönt Te
Oolong Te
Svart Te
Pu-erh Te
Darjeeling Te
Blommande Te
Jasminte
Smaksatt Te
Rooibos Te
Yerba Mate
Örter
Ekologiskt Te
REA
TE- TILLBEHÖR
Tekannor
Tetillbehör
Tekoppar & Gaiwan
Teburkar
Presenter
INFO
Köpinformation
Om te
Beredning av te
Recensioner
Kontakta oss

Kundvagn
mer

TE I KOREA

<h1><P ALIGN="CENTER">TE I KOREA</p></h1>


TILLBAKA TILL HOUSE OF TEA TEBUTIK TESORTIMENTKorea

Tekultur i Korea

De flesta förknippar kvalitativt te med Kina, Japan och Indien. Inte många känner till Korea och dess tekultur. Koreanskt te är ovanligt på marknaden, teet tillverkas i mindre mängd och exporteras inte normalt sett. Kvalitativt te i Korea är dyrt.

Det är relativt få i Korea som känner till sin egen tekultur, som i sin historia till stor del försvunnit för att återuppbyggas i modern tid. Korea har en egen tekultur och en alldeles egen prägel på te.Historia

Enligt en legend om tre kungariken i Korea så tog en prinsessa vid namn Heo Hwang-Ok med sig guld, silver och tefrön från Indien för att gifta sig med kung Suro. Dessa frön ska ha planterats i Baekwol-san år 48. Vad vore en historia om te utan en legend?

Den mer sannolika versionen är att te kommit till Korea likt till Japan via Buddhist munkar som förde med sig frön till hemlandet från studier i Kina. Detta tros ha skett under 600- 700 talet.

Korea History Tea Drinking Koreas första teodling man känner till planterades av Kim Dae-Ryeom år 828 med frön från Kina. Teodlingen ansattes utanför Ssanggye-sa ett av koreas största tempel. Detta vid berget Jiri San. Jiri San är idag en del av en nationalpark och det är här tekulturen återuppstått fullt traditionsenligt.

Korea är inte känt för sin tekultur och skälen till detta är flera. Tekulturen i Korea såsom på andra håll är starkt förknippade med Buddhism. Buddhismen ersattes av Konfucianismen på slutet av 1400 talet och tempel och symboler förstördes. Buddhismen förtrycktes och med Buddhismen förtrycktes även tekulturen. Te kultiverades endast i liten skala, men bruket av teet dog inte ut helt och noteringar finns i historien om bruket av te under denna tid.

Det är runt templen på södra sidan om Sydkorea runt Jiri San området som man hittar de mest exklusiva teerna, där tillverkningen av te ofta sker helt och hållet per hand från plockning till det färdiga teet av tebuskar som förvildats från de ursprungliga första teodlingarna.

Gamla traditioner och vanor har i de här områdena åter tagits i bruk. Produktionen här är av mindre skala, och det gör Koreas fina teer till en kostsam och svårhittad vara.Koreas influenser på Japan

Korea Traditional House 1590 invaderades Korea av Japan första gången. Flertalet hantverkare kidnappades från Korea till Japan. Det finns starka kulturella influenser från Korea i Japan och det är ingen slump att det finns en del liknelser i såväl tekultur som i hantverk. Flertalet konflikter följde i Koreas historia fram till modern tid. Korea ockuperades av Japan 1905. Korea var officiellt under japanskt styre 1910 till 1945.

Japanerna påbörjade en odling av te i Boseong, South Jeolla, Korea 1939. Teet som odlades var svart med frön som tagits in från Indien. Teodlingen övergavs, men togs åter i bruk 1950 och är idag en turistattraktion med till större del maskinplockat kommersiellt te till ett lägre pris. Det finns ett par till teodlingar med liknande historia såsom te från den sydliga ön Jeju.Tesorter i Korea

De tesorter som idag produceras i Korea är grönt te - Nok Cha, fermenterat te - Balhyo Cha som även kallas för gult te (Hwang Cha) i Korea, men liknar mest ett oolong te i produktionsmetoden och Doccha – grönt te som ångas och pressas i en kakform likt ett Pu-erh te. Svarta teer tillverkas och även andra tesorter går att finna. Nokcha Saejak

Klassificering av te

För klassificering av teerna används samma kalender som i Kina, lunar kalendern. Woojeon är te skördat innan 20:e april. Datumet kallas för Goku, och Woojeon teer är de dyraste. Ipha är nästkommande datum. Ipha infaller 5:e eller 6:e Maj och teer från denna tidsperiod är Saejak. Teer efter Ipha är kända som Jungjak.

Saejak infaller senare under april och Jungjak te är plockat i maj. Även Daejak kan man stöta på, och med detta betecknas teer skördade i juni.

Jaksulcha är en term som ofta används, och syftar till de små bladen. Jagsulcha betyder sparv- tunga.Teceremoni

Korea har en egen teceremoni, darye, med en viss liknelse av den japanska. I den japanska teceremonin är det Japanskt Matcha te man bereder. Så är inte fallet med den koreanska teceremonin.

Våra koreanska teer

Vi kan med glädje presentera för er ett utbud av koreanska teer i vårt sortiment.

Se vårt sortiment av teer från Korea:
Koreanska teer i vårt tesortiment


Bilder inhämtade från Wikipedia om Korea. Culture of Korea - Wikipedia

© House of Tea in Sweden AB - House of Tea - Te av kvalité

 Fortsätt