Te av kvalité - House of Tea
                         
Te av kvalité » » Vitt te, grönt te, oolong te, svart te, gult te - informationssida om te Mitt konto  |  Kundvagn  |  Kassa    Svenska English
TEER
Vitt Te
Gult Te
Grönt Te
Oolong Te
Svart Te
Pu-erh Te
Darjeeling Te
Blommande Te
Jasminte
Smaksatt Te
Rooibos Te
Yerba Mate
Örter
Ekologiskt Te
REA
TE- TILLBEHÖR
Tekannor
Tetillbehör
Tekoppar & Gaiwan
Teburkar
Presenter
INFO
Köpinformation
Om te
Beredning av te
Recensioner
Kontakta oss

Kundvagn
mer
OM TE- INFORMATIONSSIDA OM TE OM TE- INFORMATIONSSIDA OM TE


1. VARFÖR KÖPA TE AV HÖG KVALITÉ?
2. TE SOM VÄXT
3. VITT TE, GULT TE, GRÖNT TE, OOLONG, SVART TE
4. JAPANSKT TE
5. KINESISKT PU-ERH TE
6. BEREDNING AV TE
7. FÖRVARING AV TE
8. DE OLIKA GRADERINGARNA
9. TEETS INNEHÅLL OCH HÄLSOASPEKTER
10. TE RECEPT
11. DARJEELING TE
12. TE I KOREA
13. WU YI TE
14. FORMOSA OOLONG TETeodlingar Yunnan Kina

VARFÖR SKA JAG KÖPA TE AV KVALITÉ?

Livet är för kort för att slösas på billiga teer!

Många förknippar te med en smaksättning. Denna bild håller sakta på att förändras då fler och fler upptäcker njutningen av teets naturliga smak. I ett smaksatt te används massproducerat te och smaken av teet göms.

  • Vi förordar inte att dricka te för hälsans skull, utan för dess goda smak, men det är med äkta te du tar del av de hälsoegenskaperna teet har.


  • Köper du ett te av kvalité gynnar du teodlaren då det inte är odlingsytan som blir det primära, utan teets kvalité. Odlaren får betalt för det otroliga hantverk som en produktion av ett äkta te står för.


  • Tebuskens omgivning återspeglas i teet. Du dricker en del av de fantastiska platser där teet odlas, och du dricker resultatet av ett hantverk som ärvts i generation efter generation.Wu Yi Bergen Teplantering

SORTIMENT MED VARIATION

Vi har valt att saluföra smaksatta teer i vårt sortiment då vi styrs av den efterfrågan som finns. Vi saluför en bredd av smaksatta teer, örtteer till exklusiva teer direktimporterade från ursprungsland.

Te finns i en otrolig variation. De yngsta tebladen som ännu inte slagit ut kan bli till exklusivt vitt te eller färska teblad från tebuske i Yunnan provinsen i Kina kan soltorkas och pressas till en kaka och lagras till dess perfektion i 20 år.

Variationerna är många och skillnaderna stora.

Teodlarna väljer både årstid och väder för plockning för att skapa det perfekta teet och detta hantverk har pågått i årtusenden.Oriental Beauty Taiwan Te

UNIKT TESORTIMENT

Sverige har länge varit undantaget de riktiga teerna där smaken av teet är det primära. Dessa teer har endast funnits att tillgå för finsmakarna i det Asien.

Vi tar steget längre och gör resan kortare för dig, vi ser till att du får en unik smakupplevelse serverad direkt i din brevlåda med en snabb leverans. Vi har de rätta kontakterna för att göra din resa in i teets unika värld.

Vi erbjuder ett unikt sortiment av Kinesiska teer, likväl Japanska teer, Koreanska teer och Indiska teer av högsta kvalité. Vi ser på teet med ett intresse och en passion och detta är det primära för de val vi gör.

Asien är världsbäst på att producera kopior, och det är lätt att tro att en produkt som heter och ser likadan ut även är likadan. Luras inte att tro att ett te med samma namn som kostar hälften även är samma te. Jämför produkten du köper. Det är extremt stor skillnad på både teer, blommande teer och tekannor ifrån Kina.

Du är alltid välkommen att fritt recensera våra teer, och ta del av vad andra kunder skrivit om våra teer på: Kundernas terecensionerTopp och två blad

TE AV KVALITÉ

Teer har på senare tid uppmärksammats för dess hälsofrämjande effekter. Detta förutsätter att teet du dricker är av hög kvalité.

Innehållet av näringsämnen i tebladen skiljer sig om man väljer ett te av kvalité. Kvalitativa teer skördas ofta på våren precis efter teplantans dvala under vintern då teplantan ansamlat näring. Ofta växer dessa teplantor på hög höjd vilket medför en långsammare tillväxt. Våren och hög höjd medför färre insekter och därför mindre besprutning.

Tekopp med te Vi väljer ut våra teer och tekannor noga och håller oss till producenter där vi har kontroll över kvalitén. Produktion av te är ett mångtusenårigt hantverk som ofta gått i arv i generationer.

Vi vill gärna belysa det hantverk som står bakom dessa fantastiska teer. Våra inköp sker ofta av små producenter, producenter som inte alltid har råd med den kostnad det innebär att certifiera sin tegård ekologiskt.

Att det finns skillnader mellan olika tesorter med samma namn är upp till oss att bevisa för dig. Jämför vårt te och märk skillnaden. Det säljs dubbelt så mycket Darjeeling te mot vad som produceras, ett namn på ett te är ingen garant för kvalitén.

Vi handlar in våra teer hos flertalet olika leverantörer i Kina, Taiwan, Japan, Indien, och Europa både direkt av teodlaren och av underleverantörer.Teplantage Uji Japan

SMAKSÄTTNING OCH SMAKSATTA TEER

I Kina smaksätter man traditionellt vissa teer. Den mest kända smaksättningen är Jasminte. Traditionella smaksättningen av Jasminte är att teet torkas tillsammans med blommor under natten upp till sju gånger och teet får en mycket naturlig och tydlig smak av jasmin. Även andra blommor används för traditionell form av smaksättning.

De smaksatta teerna vi möts av i Europa är en europeisk uppfinning där aromer och frukter tillförs teet. Smaksättningen är i fokus och inte primärt smaken av teet.

Även socker och mjölk i teet hade sin start i Europa och även om det för många av vana kan tyckas lockande att tillföra socker till ett te, tycker vi själva detta är att förstöra smaken av ett fint te.
Te buskar

TE SOM VÄXT

Te tillverkas av en och samma växt, Camellia Sinensis där namnet ”Sinensis” betyder ”kommer från Kina”. Te är egentligen ett träd i vilt tillstånd, men i planteringarna håller man teet till en buske med ca 1 meters höjd.

VARIANTER AV TEVÄXTEN

En variant av samma växt är Assam eller Camellia Assamica, som är ett mindre träd som odlas mest i Indien, men även i andra delar av Asien som t.ex. sydöstra Kina.
Alla Assam teer tillverkas från denna variant av plantan, men även vissa Ceylon teer. Det finns fler varianter, och skillnaderna handlar om storlek på blad och stam på själva te plantan.FÖRUTSÄTTNING FÖR ODLING

Växten odlas i Asien i tropiskt och subtropiskt klimat. Försök har gjorts av Carl Von Linne att odla te i Sverige, men misslyckats. Klimatet i Sverige är inte lämpat för te som kräver mycket höga sommartemperaturer och mycket regn.
De bästa förutsättningarna för att odla te är höga höjder, där växten långsamt utvecklas och smaken hinner utvecklas långsamt och med rätt klimat.

PRODUCENTER

De stora producenterna av te är Indien, Kina, Taiwan, Sri Lanka, Japan, Nepal, Bangladesh och även Kenya, Malawi med andra. Genom hela Asien finns små odlingar av varierande kvalité och även i Afrika hittar man mycket odlingar, många med tillverkning av svart te.
Det gamla namnet på Taiwan, Formosa, återfinns i namnet på teer idag, där mycket Oolong framställs, Sri Lanka känns igen via sitt gamla namn Ceylon.

Det finns stora skillnader i sättet att framställa teer och därefter utvecklar teet en alldeles egen smak. Bladen av växten börjar oxidera fort om inte processen avbryts med torkning. Låter man teet oxidera fullt ut får man det vi i Europa kallar för ”svart te”. Detta är vad Kineserna kallar för ”rött te”. Låter man teet oxidera en del för att avbryta processen innan teet har hunnit bli svart, så har man fått en Oolong, som i vissa fall kallas för grönblått te. Oxideringen är det som kallas för fermentering.
Det vi i Europa kallar för ”rött te” är inte te, utan det är en växt som heter Rooibos, och odlas i Afrika.

TEETS URSPRUNG

Te har sitt ursprung i Kina, och med det följer många legender om hur te egentligen började drickas, det sägs att kejsare Shen Nung år 2737 f Kr. var den första att upptäcka denna dryck. Den vanligaste historian handlar om ett misstag då det i kejsarens kopp ramlade ner ett blad av te, och kejsaren fattade tycke för smaken och drycken te uppstod.
Det vi helt säkert vet idag är att te är en mycket populär dryck med långa traditioner i många länder. Te sägs vara den andra mest druckna drycken i världen, efter vatten då förstås.

TE I EUROPA

Det de flesta européer idag fortfarande ser som te är den svarta varianten, och det som först och främst serveras på restauranger och säljs i lösvikt är svarta teer främst från Ceylon. De finns i påsar för vår enkelhetsskull, men man ska även vara medveten om att det te som finns i tepåsarna är som oftast av sämst kvalitet. Det som används till påsarna är av gradering damm, tillverkas oftast i Indien genom CTC metoden (crushing, tearing and curling). Det hela går ut på att krossa blad till damm genom en maskin. Man använder inte sina bästa blad till detta. Eftersom teet i påsen är i form av damm så upptas teet snabbare i vattnet, och smaken blir oftast starkare. Till många av de dyraste sorterna använder man endast händerna till att plocka teet, dessa genomgår en helt annan hantering och säljs aldrig i påsar. Även en del av det som säljs på lösvikt är av sämre kvalitet som göms under olika smaktillsatser, eller helt enkelt billigt te.

Mer och mer har man börjat bli medveten om te och kvalitet på te även i Europa, och långsamt har ett intresse växt fram för även andra sorter som t.ex. grönt te som annars mest brukas i Asien.
Allt te kommer i olika graderingar och graderingarna på te kan vara otroligt många på en och samma sort. När vi pratar Kinesiskt te så är det en temästare som graderar teet efter att teet producerats.
Man kan förvånas av priset på te, men de mest luxuösa teerna har sitt pris precis som en flaska årgångsvin. Vi tror att folk mer och mer kommer att öka sin medvetenhet och detta även i takt med den forskning som påvisar hälsoeffekterna med tedrickandet.

FÖRSTA BOKEN OM TEMycket av den kunskap om odling från forna Kina och de sorters te som tillverkades har tevärlden fått ifrån den första boken om te, som skrevs av Lu Yu som levde mellan år 733 - 804. Te var en uppskattad dryck hos de buddhistiska munkarna. Lu Yu adopterades och växte upp bland Zen buddhistiska munkar och utvecklade ett mycket stort intresse för te som vid denna tid hade blivit en mycket populär dryck. Han studerade te och därpå skrev sin bok. Många av de sorters te som finns att handla idag i Kina och i vårt sortiment finns omnämnda i denna bok.


VITT, GULT, GRÖNT, OOLONG, SVART, RÖTT, PU-ERH TE

De olika sorters te som finns är:

VITT TE

Ursprung

Vitt te har sitt ursprung i Kina. Det tvistas om när det vita teet började produceras. Idag tillverkas vitt te från Kina till största del i Fujian provinsen, men flertalet andra provinser och länder tillverkar idag vita teer. Exempel på länder är Indien och Nepal.

Vitt te specifikation

Vitt te särskiljer sig från andra teer genom produktionsmetoden som innefattar att teet torkas i solen och därav stoppas oxideringen. En viss oxidation sker till skillnad från Grönt te. Till tillverkningen av vitt te bör handplockade unga outslagna teblad användas och teet bör självtorka i solen. Detta är fallet med de dyrare teerna.

Med större inblandning av större utslagna blad sjunker priset på teet, och de billigare teerna torkas inte alltid i solen. De vita teer man i normalfallet kan finna i tepåsar är sällan något annat än dammrester av billigt te, vilket lätt kan ses när en tepåse isärplockas.

Process

Tillverkningsprocessen för vitt te är kort. Teet plockas och torkas.

Smakprofil

De vita teerna är generellt milda i smaken. Ju yngre teblad som används till tillverkningen av teet desto mildare är smaken. I de kinesiska vita teerna märks ofta en smakton som påminner om nöt med en mild sötma.

Hälsa

Vitt te har i studier påvisat en hög andel EGCG antioxidant, större andel än grönt te. EGCG har varit föremål för en mängd studier som påvisat diverse gynsamma effekter på hälsan.

Kinesiska vita teer

Bai Hao Yin Zhen, Pai Mu Tan, Shou Mei. Skillnaden dessa emellan är större och större andel utslagna teblad.

Bai Hao Yin Zhen - Silver Needles

Detta vita teet består endast av de outslagna fjuniga tebladen. Tillverkas traditionellt antingen i Fuding eller i Zhenghe. Det finns teer med samma utseende som inte är vitt te. Kultivarer som oftast används till tillverkningen av teet är Fuding Da Bai alternativt Zhenghe Da Bai (Da Bai = Stor Vit) De högsta graderna av teet plockas per hand på våren, när solen står högt på morgonen. Detta för att bladen ska ha låg fuktighetsgrad.

Beredning

Det vita teet bereds med en temperatur mellan 70 - 90 grader.

Vårt sortiment av Vitt Te:
Vitt Te
GULT TE

Den gula färgen är en kejserlig färg, och de historier som finns om detta tillverkningssätt menar på att förfarandet går tillbaka i tiden till det te som tillagades speciellt för kejsaren och hovet.

Processen liknar den vid tillverkning av grönt te, men teet genomgår en särskild torkningsfas som ger teet dess unika smak. Torkningsfasen är längre än för grönt te och det är här det gula teet får sin gulaktiga färg. Den exakta processen är dock hemlig.

Gult te har en unik smak. Teet finns då och då på marknaden, men det är relativt ovanligt. Teet tillagas med en temperatur mellan 70 - 85 grader.Vårt sortiment av Gult Te:
Gult Te


GRÖNT TE

Vid tillverkning av grönt te avbryts oxideringen (ofta kallad fermentering i tespråk) av teet genom upphettning. Upphettningen kan vara genom en torrstekning, ångning eller upphettning i ugn. Detta är vad som åtskiljer teet ifrån svart te, eller oolong te där man låter teet oxidera till en högre grad.

GRÖNA TEETS POPULARITET

Grönt te har mer och mer vunnit sin popularitet i Europa och många människor har upptäckt att grönt te inte bara är nyttigt, utan även är gott att dricka. Ännu så länge är det fortfarande många som enbart dricker grönt te för att det är nyttigt, men inte insett att smaksensationen ligger i att köpa ett grönt te av högre kvalitet och bereda teet på rätt sätt.

Exempel på mycket kända gröna teer från Kina är Lung Ching och Tai Ping Hou Kui, men de gröna varianterna är otaligt många och med varierande smak och kvalitet. Det finns förfalskningar av teer på marknaden där man utger teet för att vara en specifik sort, men odlas någon annanstans. Samma namn betyder inte samma te.

HÄRKOMST

De flesta gröna teer kommer ifrån Kina eller Japan, även om hela Asien mer eller mindre har en viss produktion. Kinesiska och japanska teer skiljer sig mycket i smak. Detta beror på att teets tillverkningsprocess skiljer sig. Det kinesiska teet torrsteks i regel, det japanska teet ångas vilket ofta ger en något starkare och annorlunda smak.

Exempel på japanska teer är Sencha, Matcha och Gyokuro.

Läs mer om Japanskt Te:
Japanskt Te


Det gröna teet tillagas med en temperatur mellan 50 - 85 grader.Läs mer om Grönt Te:
Grönt Te


Vårt sortiment av Grönt Te:
Grönt Te
OOLONG, WULONGOxideringen avbryts mitt emellan svart och grönt te, beroende på sort av Oolong. Oxideringen på en oolong kan variera mellan 15 - 70%. Namnet oolong, Wu Long betyder svart drake på kinesiska.

Oolong, eller Wulong som vissa kallar teet betyder svart drake på Kinesiska. Historierna om namnet är flera, en handlar om en man vid namn Wu Liang som upptäckte oolong teet genom att han distraherades av en hjort, därav glömde teet och då han kom ihåg teet hade detta redan börjat oxidera.

Andra historier antyder till utseendet av teet, svart med en form av en drake.

Oolong går tillbaka i historien till början av Qing dynastin där den sägs ha uppfunnits i Wu Yi Bergen, Fujian provinsen i Kina.

Läs mer om Wu Yi oolong och Wu Yi Bergsområde:
Wu Yi

Taiwan, som en gång tillhörde Fujian provinsen är mycket kända för dess välsmakande Formosa oolong varianter. Oolong te spreds till Taiwan så sent som på 1800 talet.

Oolong te tillverkas i Wu Yi, Feng Huang i Guangdong, Anxi, Taiwan, men även andra provinser i Kina. Även Vietnam och Thailand producerar oolong teer, ofta är det inflyttade kineser som startat odlingar.

Teer i Wu Yi följer det traditionella sätt att producera oolong, med mörka teer som rostas, medan det i Anxi och Taiwan mer och mer övergått till lättoxiderade teer.

Mörka Wu Yi oolong teer som rostats på traditionellt vis kan lagras ända upp till tre år. Efter detta måste teet rostas om för att åter kunna lagras.Läs mer om Oolong teer från Taiwan, Formosa Oolong:
Formosa Oolong

Vårt sortiment av oolong teer:
Oolong Te


SVART TE / RÖTT TE

Full oxidering har skett. Tebladen utsätts för luft och vissnar i en kontrollerad process, vilket medför att teet får en mörk färg. Svart te tros ha sitt ursprung i Wu Yi bergen i Fujian provinsen i Kina, och det första svarta teet tros vara Lapsang. Svart te produceras på många håll i Asien och Afrika, och stor produktion av billigt svart te sker främst i Indien och Ceylon. Detta te saluförs som oftast i tepåsar och i storhandel. Svart te är det te som dricks mest i Europa, medan Grönt te dricks mest i stora delar av Asien.

Det som vi i Europa kallar för svart te, kallas för rött te i Kina då man anser att färgen av teet är röd, Hong Cha. Det finns te som kallas för svart te i Kina, så kallat Hei Cha. Hei Cha är så kallat efter- oxiderat te, dit hör t.ex. Pu-erh te eller Liu Bao te.

Variationen av de svarta tesorterna är lika varierande som gröna tesorter. Svarta teer bereds på hög temperatur mellan 90 - 100 grader.
OLIKA TILLVERKNINGSPROCESSER VID TILLVERKNING AV SVART TE
C.T.C
står för Crush Tear Curl, detta är en metod för att tillverka te där teet går igenom en maskin som krossar bladen. Metoden uppstod under andra världskriget för att teet skulle ta mindre plats. Detta är den process som har använts mest i Indien och Sri Lanka. Fördelen med metoden är ett te som upptas snabbare i vattnet och därav lämpligt som påste. Teet tar mindre plats. Nackdelen är att teets naturliga arom försvinner vid tillverkningen. Vi saluför inte CTC teer.

L.T.P.
som står för Lawrie Tea Process, bladen hackas sönder med en maskin med roterande blad varpå resterande processerna åtföljer tillverkningen.

Ortodox
Tebladen är till större del hela beroende på resten av tillverkningsprocessen.PU-ERH

PUER, PU’ER

Historia

Pu-erh te är ett te som har tusenåriga traditioner i området kring Sydvästra Kina, koncentrerat till Yunnan provinsen i Kina.

Tillverkning av Pu-erh nämns redan i den första boken som skrevs om te i Kina av Lu Yu, tillverkningen går till på samma sätt än idag.

Det är även här en del forskare tror att teet hade sin uppkomst för mer än 5000 år sedan, runt det tropiska området i det som idag kallas för Pu’er ( Simao ) och runt Xishuanbanna.

Yunnan provinsen består av det största antalet minoritetsfolk i Kina. Dai, Han, Naxi, Bai och Yi folket har sin hemvist i området.

Teet var en viktig handelsvara och färdades långa sträckor som sträckte sig från Sichuan, Yunnan ända till Qinghai Tibet, men sträckningar av vägen fanns till Burma och Thailand, Lhasa till Nepal och Indien, Vietnam och även till Mongoliet.

En kommersiell sträcka blev till, på kinesiska kallades sträckan för "Chamadao" och är det som vi kallar för tevägen, ”The horse Tea Road”. Vägen hade en sträckning på över 4000 km runt svåra bergspass i området.

Det berömda smörteet i Tibet görs just av Pu-erh te, salt och jaksmör och är en del av den tibetanska basfödan än idag.

Mer om Pu-erh

Vill du veta mer om det mytomspunna Pu-erh teet? Se vårt Pu-erh avsnitt:
Kinesisk Pu-erh

Här finner du vårt breda sortiment av Pu-erh.

ROOIBOS / RÖTT TE

Aspalathus linearis

Rooibos kallas för rött te, men det är inget te. Busken som används för drycken växer enbart i Cederbergen i Sydafrika och kan bli upp till två meter hög. Försök har gjorts att odla rooibos på andra ställen, men det har misslyckats. Både blad och stam används till drycken, men oftare stam.

Som oftast fermenterar (oxidering) man rooibos, men det finns även grön rooibos som inte är fermenterad och med ett större innehåll av antioxidanter. Drycken har en rödaktig färg, och den ofermenterade är lite mer gulaktig.

Rooibos har tillskrivits många medicinska egenskaper, och mycket riktigt innehåller det många näringsämnen, även om mängderna inte är så stora. Rooibos innehåller antioxidanter och många näringsämnen som fluor, järn, kalium, kalcium, koppar, mangan, och zink. Rooibos innehåller inget koffein

Drycken har något sötaktig smak och en stark arom, den tillagas på en temperatur av 90 – 100 grader Celsius och kan med fördel dra länge eftersom drycken inte blir bitter.

GINKO BILOBA, GINKGO BILOBA

Ginko Biloba

Ginko är ett träd som kan bli upp till 35 meter högt. Ginko är ett tåligt träd som bland annat växer i städer i Asien. Trädet har sin härkomst i Kina. Trädet är mycket resistent mot väder och föroreningar. Löven är väldigt typiska för just Ginko och namnet Biloba antyder till två lober, så som lövet är format.

Det som används som den verksamma biståndsdelen till örten är bladen.

Ginko har använts i den traditionella kinesiska läkekonsten i runt tre tusen år och det påstås att trädet inte ändrats de närmaste 200 miljon åren.

Ginkons hälsoeffekter baserar sig på en bättre genomströmning av blod genom kroppen och hjärnan. Det sägs att Ginko Biloba har en effekt mot minnesstörningar, demens, tinnitus och diverse andra åkommor som handlar om blodgenomströmning i kroppen.

Den vanligaste formen på Ginko idag är i form av tabletter som säljs i de flesta hälsokostaffärer och även på Apoteket. Det Ginko Biloba vi säljer är endast bladen som du brygger en dryck på, och det blir inte samma koncentration som ett extrakt i tablettform.

Vill du veta mer om Ginko Biloba finner du mer information på följande länk:

Gingko Biloba - Nyfikenvital

BEREDNING AV TE

Gong Fu, Kung Fu

Gong Fu är en kinesisk te ceremoni som uppfanns i Fujian provinsen i Kina. Vill du veta hur denna går till rent praktiskt se Gong Fu beredning av te.

Många blir konfunderade när de ser Gong Fu, Kung Fu som ett tillagningssätt av te, eftersom detta oftare tillskrivs en kampsport. Detta har med den kinesiska översättningen att göra, eftersom kineserna använder sig av tecken och inte bokstäver.

Gong Fu består av två kinesiska tecken. Det första tecknet betyder något i stil med prestation, bedrift, och det andra tecknet betyder man. Tillsammans betyder det ungefär färdighet, hantverk, konst. Det går att tvista om den exakta betydelsen eftersom kineserna just inte har tecken som motsvarar de västerländska.

Betydelsen är alltså "konsten att brygga te".

Alla kärl som används för att brygga te i Asien är generellt sett väldigt små, och anpassade för de olika te ceremonierna, för att få ut det mesta av smaken. De kärl som används för Gong Fu ceremonin är Yixing kärl. Små kärl som tillverkas just i Yixing i Kina. Det finns fler sätt att brygga te, den Japanska eller Koreanska teceremonin t.ex.DEN JAPANSKA TECEREMONIN

Te kom till Japan under 800-talet och sägs ha införts av den Buddhistiske munken Saichō (767–822) Dengyo Daishi. Teet infördes från Kina och den japanska teceremonin har rötter i den kinesiska Song teceremonin som på den tiden var det sätt som teet beredes på i Kina. Vid denna ceremoni användes ett te i pulverform. Detta sätt att bereda te dog ut i Kina, men utvecklades till det som idag har blivit den japanska teceremonin.

Den japanska teceremonin som den ser ut idag kom till under 1500-talet. Det te som idag används till teceremonin i Japan är Matcha, ett grönt te i pulverform. Ritualen i sig handlar om en samvaro och andlighet där lugnet är en del av ceremonin.

Te i Japan idag är inte enbart ett sätt att bereda te, det är en konstform som kräver årtal av träning.

Japansk teceremoni Zen är en del av buddhismen, och teceremonin är en del av Zen. Zen är ett sätt att förstå meningen med livet, en lära där meditation är en del av läran. Många idag använder te på ett liknande sätt, man skapar sitt eget lugn och använder te som ett sätt att koppla av, fast man kanske inte går lika djupt i sin strävan att finna harmoni.

Te från Japan skiljer sig mycket i smak ifrån kinesiska teer, Gyokuro, Sencha, Matcha är exempel på japanska gröna teer som är de vanligaste i Japan. Man dricker mest grönt te i Japan, precis som i de flesta asiatiska länderna.

Det finns olika typer av ceremonier som ingår under kategorin av japanska teceremonin och det finns även mat vackert utsmyckad och utvecklad och anpassad för ändamålet.

Vill du veta mer om hur du på bästa sätt tillagar ditt te, eller hur Gong Fu går till så följ nedanstående länk:

Beredning av te - House of TeaFÖRVARING AV TE

Te är organiskt materia. Vid förvaring av te finns ett antal parametrar som påverkar hur länge du kan förvara ditt te utan avkall på smaken. Teet tappar i lukt och smak, och förvaras det fel tappar teet alla dess egenskaper.

Ett te ska så gott som det går hållas borta ifrån:

Luft, lukt, ljus och fukt.

Det te som är mest känsligt för förvaring är grönt te, därefter vitt te, oolong och till sist svart te. Te ska inte förvaras i papperspåse eller i viss typ av plast. Teet drar åt sig all lukt omkring sig, och förvaras det i vissa sorters plast börjar det även att lukta plast.

Teet ska inte utsättas för solen då teet inte gillar ändringar i temperatur, inte heller ska du ha teet i ljus.

Viss typ av te går väl att förvara i vakuum, men med andra tesorter är detta inte lämpligt. Detta eftersom tebladen går sönder av trycket.

Kinesisk Teburk Låt aldrig fukt komma åt teet. Förvarar du te i burk bör du inte ha kvar luft i burken.

REKOMMENDERAD FÖRVARING

Det bästa sättet att förvara teet är alltså en lufttätt luktfri teburk fylld till bredden med te förvarad i ett svalt utrymme med en jämn temperatur borta från ljus. Alternativt fyller du en påse med te och förvarar i burken. Allt är beroende på hur länge du ska förvara teet.Tepåse Aluminium De tepåsar av Aluminium som vi använder för våra premium teer är en bra tepåse som kan återförslutas och minimalt med luft kommer in.FÖRVARING AV PU-ERH

Vid förvaring av Pu-erh ska rummet ha upp till 20 grader Celsius. Rummet ska vara torrt och isolerat från andra lukter. Teet ska hållas borta från solljus. Pu-erh ska inte förvaras lufttätt eftersom teet då inte fortsätter att mogna!

Anledningen till att luften ska vara torr är att om du förvarar teet i en högre luftfuktighet så mognar teet snabbare. Pu-erh mår dock bättre av att lagras långsammare för dess smak.

Svart Pu-erh tjänar i regel inte lika mycket på lagring som en grön Pu-erh gör. Detta eftersom den svarta Pu-erhn snabbmognats genom en process.DE OLIKA GRADERINGARNA

Man ska inte se graderingar av te som något som förklarar hela kvalitén på ett te, graderingarna är ett ganska missförstått ämne. När det gäller graderingar på svart te, handlar de faktiskt enbart om att beskriva teets blad, den säger ingenting om hur teet har förvarats, om det är bra eller ens om det smakar gott. Vid gradering av oolong. grönt, gult och vitt te så handlar det oftare om en gradering kopplad till smaken, men olika länder har olika graderingstyper, olika gårdar graderar olika.

EXEMPEL PÅ GRADERINGAR


SVART TE


P: Pekoe - mindre blad, mindre fina blad än OP
PF: Pekoe Fanning - minsta grad, damm
BOP: Broken Orange Pekoe - brutna blad är om bladen av minsta storlek
OP: Orange Pekoe - långa blad, huvudgraden i Ceylon
FP: Flowery Pekoe - ihoprullade blad
FOP: Flowery Orange Pekoe - blad och topp i rätt dimension
GFOB: Golden Flowery Orange Pekoe Broken - brutna blad FOP
GFOP: Golden Flowery Orange Pekoe - unga toppar FOP
TGFOP: Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
FTGFOP1: Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, Grad1 - mycket fin FOP
SFTGFOP1: Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, Grad1 -bästa FOP

TIPPY

Ett te som är tippy innehåller många ludna toppar

GOLDEN

Golden betyder att teet innehåller unga ludna toppar skördade mycket tidigt.

FORMOSA OOLONG

Formosa Oolonger har ofta ett eget graderingssystem som snarare refererar till kvalitén.
Standard, On Good, Good, Fully Good, Good Up, Good to, Superior, On Superior, Superior, Fully Superior, Superior Up, Superior To Fine, On Fine, Fine, Fine Up, Fine to Finest, Finest to Choice, Choicest och Fancy med flera.

JAPANSKA TEER

I Japan används ofta en annan typ av graderingar:
Dust och Fannings, Nubs, Medium Good Common, Good Medium, Finest Fine, Choice, Choicest, Extra Choicest

När det handlar om grönt te från Kina så kan varje tesort ha sin graderingstyp, men även där kan det skilja mellan de olika gårdarna.TEETS INNEHÅLL OCH HÄLSOASPEKTER

Många källor vittnar om te och dess hälsoeffekter och många forskningsrön pekar på dess nyttigheter. Teet har sitt ursprung i Kina ett land känt för sin läkekonst och mycket riktigt så tros teet ha sitt ursprung i den traditionella kinesiska läkekonsten.

Några av de hälsoeffekter som studier av te påvisar är eliminering av fria radikaler, anticancerogena effekter genom blockering av uppkomsten av substanser som orsakar cancer, absorberar och blockerar kolesterolbildning, effektiv vid högt blodtryck, förhindrar hjärtattacker och stroke, förhindrar diabetes, motverkar bakterier, virus och förgiftningar i kroppen, dessutom tros det vara effektivt mot allergi. Många sätter i samband att det finns färre cancerfall i Asien än i Europa, men vi tror att det handlar om både mat och dryck och att sköta om hela sin kropp såväl psykiskt och fysiskt. Vi är övertygade om att den föda vi stoppar i oss påverkar vår hälsa, såväl dryck som mat. Huruvida te verkligen har alla dessa goda effekter överlåter vi åt forskarna, men många forskarrön pekar på de positiva effekterna om teet som en allmänvälgörande växt. Se länkar nederst om du är intresserad av att hitta mer information om forskning om te som pågår och vad man kommit fram till.

En del av nyttigheterna försvinner i processen då teet omvandlas till svart (fermentering), och därför förblir det vita och gröna teet som nyttigast, men även oolong. Den nyttigaste polyfenolen Katekn omvandlas vid fermentering till Thearubigin och Theaflavin som även detta är nyttiga antioxidanter, men inte genomgått lika mycket forskning.

TE INNEHÅLLER

ANTIOXIDANTER

Flavonoider eller polyfenoler, som är skyddande antioxidanter. (främst Katekin EC, ECg, EGC and EGCg) EGCg katekinen pågår det som mest forskning om för dess egenskap som en mycket stark antioxidant. Flera studier påvisar ett tydligt samband med anticancerogena effekter. Ju yngre blad som används, desto mer Katekin, studier påvisar att vitt te som endast produceras av outvecklade unga blad har högst innehåll av Katekin.

En kopp ljust te innehåller mellan 10 – 40 Mg Catechin

THEANIN

Theanin, en aminosyra som minskar oro, verkar avslappnande och skyddar nervceller i hjärnan, sänker kortisolhalten i blodet (bildas vid stress). Theanin sägs även förbättra sömnen påvisar vissa studier. Det finns omkring 20 olika aminosyror i te, varav 60% i mängd är Theanin. Främsta koncentrationen återfinns i ljust te.

KOFFEIN

Koffein, en centralstimulant, höjer blodcirkulationen, verkar urindrivande och förhöjer ämnesomsättningen.
Koffeinhalten i teer skiljer sig åt baserat på vilken tebuske, kultivar som användes för teet, hur gamla teblad som har plockats, temperatur som användes för att bereda teet och dragningstiden teet har fått dra.

Koffein i teet utsöndras i högre takt vid högre temperatur. Koffeinet utsöndras långsammare då tebladen är större. Mätningar av utsöndring av koffein visar att vid löste med stora blad så utsöndras ungefär 50% av koffeinet i bladen i vattnet efter tre minuter.

Tebladen av Assam typ verkar generellt innehålla en högre halt av koffein. Yngre teblad har en högre koffeinhalt än äldre. Grönt te har inte mindre koffein än svart te, koffeinhalten styrs av ovanstående parametrar, och variationerna är stora mellan olika teer.

Det finns decaf teer, alltså teer där större delen av koffeinet har tagits bort. Ingen av de processer som används lämnar teet opåverkat. Både näringsvärden och smaken påverkas, och vi saluför inte decaf teer.

Önskar du veta mer om koffein se länken: om koffein på Wikipedia

KLOROFYLL

Klorofyll, hjälper vid dålig andedräkt, motverkar tumörer

VITAMINER

Vitamin A Betakaroten, B1, B2, B3, C, E, P, U Vitamin F Fluor, stärker skelett och tänder. Känt från våra tandkrämstuber.

MINERALER

Mangan, kalium, kalcium, fosfor, koppar, zink

Önskar du mer information om teets hälsoegenskaper kan du finna det på dessa länkar:


Green Tea - University of Maryland© House of Tea in Sweden AB - House of Tea - Te av kvalité

 Fortsätt