Te av kvalité - House of Tea
                         
Te av kvalité » » Formosa Oolong Te Mitt konto  |  Kundvagn  |  Kassa    Svenska English
TEER
Vitt Te
Gult Te
Grönt Te
Oolong Te
Svart Te
Pu-erh Te
Darjeeling Te
Blommande Te
Jasminte
Smaksatt Te
Rooibos Te
Yerba Mate
Örter
Ekologiskt Te
REA
TE- TILLBEHÖR
Tekannor
Tetillbehör
Tekoppar & Gaiwan
Teburkar
Presenter
INFO
Köpinformation
Om te
Beredning av te
Recensioner
Kontakta oss

Kundvagn
mer

FORMOSA OOLONG TE

<h1>FORMOSA OOLONG TE</h1>


TILLBAKA TILL HOUSE OF TEA TEBUTIK TESORTIMENTTE I TAIWAN, FORMOSA OOLONG

Taiwan, ett land känt för dess smakfulla oolong teer. Formosa Oolong är namnet som idag brukas för Taiwans oolong teer. Namnet härrör från tiden då portugiserna upptäckte den vackra ön Taiwan år 1544 och utropade Ilha Formosa. "Ilha" betyder ö, och "Formosa" betyder vacker. Dung Ding Mountain

Ursprung av te i Taiwan

Vilda teträd har påfunnits i Taiwan och te har producerats från dessa träd, ”Taiwan Mountain Tea” (Yu Chi Shan Cha) och ”Red Sprout Mountain Tea”, men den normala produktionen av teer i Taiwan idag härrör från tebuskar införda från Fujian provinsen som inplanterades i norra Taiwan.

Trots att Taiwan i historien gått under Japans styre har teerna inga likheter med japanska teer. Teproduktion har påbjudits från Japanskt håll, 1926 introducerades Assam te till Taiwan och experiment påbörjades som resulterade i det svarta teet som än idag odlas runt Sun Moon Lake, Nantou området.

Även ångat grönt te för export tillverkades i Taiwan.

Större produktion av te har i Taiwan inte funnits länge, med en historia på endast ca 200 år, och det är främst lättoxiderade väldoftande oolong teer med mycket blommiga toner som Taiwan gjort sig känt för.Ali Shan Teodling

Teodlingar i Taiwan

Förutsättningarna för kvalitativt te finns i de höga bergen som omger Taiwan, och med en relativt liten produktion är det relativt sett mycket lite te från Taiwan som når utanför Taiwan. Det te som når utanför Taiwan är inte alltid av högsta kvalité, men till och med i Taiwan kan det vara svårt att hitta kvalitativt te.

Några av de trakter som främst är kända för tillverkning av te i Taiwan är Dung Ding, Alishan och Li Shan. ”Shan” betyder berg på mandarin. Man särskiljer ofta på oolonger odlade på hög höjd, som går under namnet ”Gao Shan”, hög höjd. Detta är oolong teer odlade på från ca 1000m höjd.

Ali Shan har odlingar som sträcker sig mellan 1000m till 1600m höjd och Li Shan har odlingar som sträcker sig mellan 1600m och 2600m höjd och är ett av de högst belägna odlingarna för te överhuvudtaget. Te utvecklas långsammare på höga höjder och detta anses gynnsamt för smak, kvalité och näringsinnehåll.

Se vårt breda sortiment av teer från Taiwan:
Tawian Formosa Oolong
Dung Ding Mountain

Skörd

Taiwans oolong teer skördas på våren, sommaren och vintern. Vinter är känt som den mest kvalitativa skörden med en hög arom, men även vårskörden är en mycket kvalitativ skörd.

Sommarskörden ger mycket smak, men med en avsaknad av komplexitet. Priset är lägre för teer skördade under sommaren. Detta med undantag för Oriental Beauty Oolong, ett av de mest kända teerna i Taiwan som bör skördas just på sommaren.Tillverkning av Taiwan oolong te

Tillverkningsprocessen utförs noga och processen är individuell för varje tesort. Det spelar ingen roll hur kvalitativa teblad eller vilken tebuske teet plockats ifrån om man har misslyckas med tillverkningsprocessen. Tillverkningsprocessen anpassas beroende på väder, då rätt fuktighetsgrad måste hållas i tebladen genom hela processen.

1) Kvist med 3 till 4 teblad plockas per hand. Premium teer plockas alltid per hand, medan billiga teer maskinplockas. Vi saluför uteslutande handplockade teer från Taiwan, maskinplockning ger ingen kontroll över vilka blad som plockas.2) Tebladen får vissna/torka i solen eller i varmluftsmaskiner. Detta avlägsnar fugtigheten ur bladen och en oxideringsprocess sätter igång. Tebladen mörknar ju längre tid de utsätts för luft och bladen blir mjukare. Teblad störs runt i korgar eller i maskin för att kanterna ska skadas och oxideringen ska sätta igång.3) Fermentering sker, som oxideringsprocessen för te kallas, men observera att detta endast handlar om ren oxidering och ej jäsning. Teet får reagera med luft.Rullande tumlare för te 4) ”Sha Chin” Stekning. Teet hettas upp genom att teet torrsteks i stora wokpannor, detta gör att oxideringen avstannar. Wokpannorna är numera ofta ersatta med rullande tumlare. Denna process är mycket viktig. Översteker man teet är det stor risk att försämra teets smak avsevärt. Upphettningen ger arom till teet och bladen får en segare konsistens.Rullningsmaskin för te 5) Rullning. Efter att man hettat upp teet knådar, rullar man teet. Processen för rullning ser olika ut beroende på oolong sort. Rullningen ger inte bara teet en form, utan vätska frigörs i rullningen som vidhäfts på bladen.6) Slutligen torkar man teet. Detta görs maskinellt, teet hettas upp till höga temperaturer och torkas. Detta gör att oxideringen fullständigt stannar av och fukten i bladen kommer ner till under 5%.7) Sortering. Teet sorteras efter utseende, rena kvistar sorteras ut.

Kultivarer

En kultivar är typ av tebuske som används för att producera ett specifikt te. Vi listar de vanligaste kultivarerna som används för att tillverka teer i Taiwan.

Soft Stem Oolong

Detta är den original kultivar som introducerades i Taiwan från Fujian provinsen i Kina. Kultivaren används idag mer sällan och har till stor del ersatts av Chin Shin. Anledningen är att kultivaren inte är lika motståndskraftig som dess efterföljare.

Chin Xin

Över hälften av odlingarna i Taiwan använder denna typ av tebuske. Detta är en vidareutveckling av Soft Stem Oolong, används flitigt för Alishan oolong.

Jin Xuan Oolong, TaiCha #12

Jin Xuan är en mer beständig kultivar med en högre växtkapacitet och mindre känslig för sjukdomar än Chin Shin.

Jade Oolong, TaiCha #13

Inte lika välspridd som Jin Xuan, men är mer beständig än Chin Shin.

Si Ji Oolong

Hybrid kultivar med en hög växtkapacitet och en intensiv blommig arom. Används mestadels på teplanteringar av lägre höjd.

TaiCha#18

Detta är den kultivar som används för det svarta teet som odlas runt Sun Moon Lake.Beredning av Oolong Te

För att få ut den maximala smaken av ett oolong te ska man göra teet på hög temperatur, mellan 95°C och 100°C. Använder man lägre temperatur kan man tappa en del av komplexiteten i smaken. Oolong teer blir inte beska av hög temperatur så som ett grönt te, även om teet är lätt oxiderat.

Se vårt avsnitt om beredning av te:
Beredning av Te


© House of Tea in Sweden AB - House of Tea - Te av kvalité

 Fortsätt