Te av kvalité - House of Tea
                         
Te av kvalité » » Beredning av te Mitt konto  |  Kundvagn  |  Kassa    Svenska English
TEER
Vitt Te
Gult Te
Grönt Te
Oolong Te
Svart Te
Pu-erh Te
Darjeeling Te
Blommande Te
Jasminte
Smaksatt Te
Rooibos Te
Yerba Mate
Örter
Ekologiskt Te
REA
TE- TILLBEHÖR
Tekannor
Tetillbehör
Tekoppar & Gaiwan
Teburkar
Presenter
INFO
Köpinformation
Om te
Beredning av te
Recensioner
Kontakta oss

Kundvagn
mer
BEREDNING AV TE - KONSTEN ATT BRYGGA TE BEREDNING AV TE - KONSTEN ATT BRYGGA TE

Tebricka med Yixing tekanna INFÖR BEREDNING
GENERELL BEREDNING AV TE
TEMPERATUR VID BEREDNING
BEREDA TE I GAIWAN
BEREDA TE I YIXING
GONG FU BEREDNING AV TE
BEREDNING AV JAPANSK SENCHA
BEREDNING AV JAPANSK GYOKURO
←TILLBAKA TILL TEBUTIKEN

BEREDNING AV TE - KONSTEN ATT BRYGGA TE

Att tillaga ett te behöver inte vara svårt, men tillagar man ett te fel kan smaken av teet bli allt annat än önskvärt. En av anledningarna till att vissa inte tycker om te, eller vissa tesorter, är för att de inte vet hur de ska bereda teet. Ett grönt te som bryggs på för hög temperatur och för länge ger ett odrickbart te.

Flera asiatiska länder har utvecklat teceremonier som t.ex. den kända japanska teceremonin, koreanska teceremonin, eller den kinesiska Gong Fu teceremonin med rötter i Fujian provinsen. Teceremonierna fyller som funktion att på bästa sätt framhäva smaken av olika sorters teer, men de uppfyller även en kulturell och traditionell del. Beredningen av teet är en viktig del av upplevelsen och smaken. Vi vill med detta avsnitt ge dig lite tips och information om beredning av te.

VÅRA BEREDNINGSANGIVELSER

De beredningsangivelser du finner under informationen om varje te i vårt tesortiment är en fingervisning om hur man kan bereda teet och ett mått att gå efter. Smaken är individuell och vissa föredrar mer eller mindre styrka. En annan mängd te eller en annan mängd vatten kräver andra beredningstider. Smaken kan förändras genom att öka mängden te och sänka dragningstiden, teet kan då dra fler gånger på samma teblad. I Asien används oftast mindre tekannor för att bereda teet.

VATTEN

Vattnet är en mycket viktig del av beredningen. Vi i Sverige är bortskämda med ett välsmakande vatten av relativt god kvalité, men att göra sitt te med annat vatten innebär ett helt annat resultat. För att brygga en välsmakande kopp behöver du även välsmakande vatten. Låt vattnet aldrig koka för länge och koka inte teet. Vatten som får koka för länge tömmer vattnet på syre och ger en platt smak på vattnet.

MJUKT VATTEN

En av de viktigaste faktorerna då man bereder sitt te, är att vattnet är mjukt. Vattenhårdhet är ett mått på antal mineraler i vattnet och det är främst kalcium som avses. Ett mjukt vatten är vatten där kalciumhalten och även magnesiumhalten är låg. I en stor del av Sverige är vattnet mjukt, både i grundvattnet och i dricksvattnet. Stockholms dricksvatten är mellan 4-6° grader DH. Information om kranvattnets hårdhet i ditt område är något ditt kommunala vattenverk kan svara på. Har du endast hårt vatten att tillgå, kan ett Brita filter vara ett alternativ. Filtret gör vattnet mjukt, men det förändrar även smaken av vattnet till en stor del och man måste pröva ut vad som fungerar bäst för en själv.

TEKANNA

För att bereda te är en tekanna lämplig, men man kan även använda en gaiwan (kinesisk tekopp) eller ett glas som tål värme. Det finns en mängd olika material som används för tillverkning av tekannor. Porslin, keramik, glas, men även viss typ av metall i form av en Tetsubin tekanna. All metall är inte bra då det lämnar kvar smak i teet. Materialet som tekannan är tillverkad av påverkar smaken av teet. Tjockleken och materialets värmeegenskaper påverkar hur länge teet håller sig varmt. Är tekannan oglaserad tar teet smak av tekannan och tekannan tar smak av teet. Därför använder många teentusiaster en tekanna för en tesort, eller en tekategori. Keramik har bättre värmeisolerande egenskaper än glas och tappar inte värmen lika snabbt.

YIXING, TOKONAME OCH BANKO TEKANNOR

tekanna i glas Yixing är den mest berömda produktionsplatsen för tekannor i Kina, medan Tokoname är motsvarande plats i Japan. Yixing tekannor är berömda i Kina och produceras i regel av naturlera med goda egenskaper som utvinns i Yixing. Tekannorna från Yixing är i regel oglaserade och teet tar smaken av mineralerna i leran och tekannan tar smak av teet. Den mest berömda leran i Yixing regionen är Zisha, lila lera som utvinns i Yixing. Tekannorna isolerar värmen otroligt väl, och lämpar sig mycket bra för mörkare teer. Yixing tekannor är stengods som bränns på höga temperaturer.

Tokoname är en av de mest berömda produktionsplatserna i Japan. Även här har det traditionellt brukats naturlera, så kallad röd lera som har liknande egenskaper som lera från Yixing. Traditionen vidhålls sällan och under namnet röd lera finner man idag blandad lera.

tekanna i glas Banko är en typ av tekannor som produceras i Mie prefekturen i Japan. Tekannorna produceras av japansk lila naturlera som har mycket goda egenskaper, men som särskiljer sig från den lila leran i Yixing. Tekannorna bränns på mycket höga temperaturer.VÄGA TE

Te kan se ut på alla möjliga olika sätt till formen. Teblad kan t.ex. vara formade till små kulor, lätt hopprullade blad, eller platta avlånga blad. Variationerna är många. Variationerna av alla tesorter gör att det är svårt att bedöma vikten. Även om en liten avvikelse av vikten vi anger inte alltid nämnvärt förändrar smaken så blir det ofta större avvikelser än man tror när man bedömer vikt på fri hand. Vi rekommenderar en digitalvåg för ändamålet.

För tesorter där bladen är rullade till små kulor likt många oolong teer blir en matsked ungefär 5 gram.
Detta gäller även för det gröna teet Lung Ching.
En välfylld matsked för ett te där bladen är mycket små likt Pu-erh Superior eller Bai Ling Gong Fu ger nästan sju gram.
För vitt te likt Bai Hao Yin Zhen, använd ungefär två välfyllda matskedar så får du ungefär 4 gram te.
För teer likt det gröna teet Tai Ping Hou Kui är det helt enkelt inte möjligt att ge en ungefärlig anvisning.

TESIL - TEFILTER

Tekula är ett populärt sätt att sila teet, och det kan fungera väl för smaksatta teer eller för örtteer, men använd inte tekula för rena kvalitativa teer med större blad. Tekulan innesluter tebladen och låter inte tebladen att öppnas. Lägger man ihoprullade blad i en tekula kommer dessa inte att vecklas ut och tebladen kommer inte att avge smak som det var tänkt.

Ett annat populärt sätt att sila teet är att med egna pappersfilter producera påsteer som man kan ta med sig till sin arbetsplats eller diverse. Även här finns problemet med teblad som innesluts och inte får vecklas ut fritt.

Många tekannor har inbyggda silar av keramik, glas eller metall som är praktiska. Alternativet är att sila genom en sil när man häller ut teet från tekannan. Alla våra tekannor har en inbyggd sil i tekannan.

SOCKER, MJÖLK OCH HONUNG

För rena teer rekommenderar vi inte att använda sötningsmedel av något slag, inte heller mjölk. Dessa är till för att avnjutas i sin originalsmak. Önskar man sött te rekommenderar vi att leta efter teer som naturligt avger en söt smak.

Vad det gäller smaksatta teer så kan socker eller honung förhöja smaken av smaktillsatsen. I slutändan är det vad du gillar som räknas och inte våra rekommendationer.


KONSTEN ATT BEREDA TE - TILLAGNING

 • Förvärm den tekanna du ska använda till teet med hett vatten. Värm upp vatten i t.ex. en vattenkokare. Använd bra vatten, smakar inte vattnet bra, så kommer teet inte heller att smaka bra. Använd kallt, friskt vatten som värms till den grad som rekommenderas för den tesort som ska tillagas. I regel använder man varmare vatten för mörkare te och mindre varmt vatten för ljusare te. Låt aldrig vattnet koka länge, koka inte om vatten som redan använts. Vattnet som kokat länge tappar syre och smaken på teet påverkas negativt.


 • Mät upp rätt mängd te och lägg in teet direkt i tekannan, glaset eller eventuellt i tesilen. Häll vatten med rätt temperatur över teet i tekannan. Dragningstiden varierar, men undvik att låta teet dra för länge. Te blir beskt om det får dra för länge. Kvalitetste behöver i regel inte dra länge och ju mera te som används desto kortare tid ska teet dra.


 • Häll upp teet i tetillbringare eller i tekoppar. Det finns en teknik där man låter lite vatten ligga kvar i tekannan eller glaset, men det finns en risk att teet då blir för starkt.


 • För en ny omgång te häll vatten återigen över tebladen. Se till att inte tappa temperaturen på vattnet. Du ökar i regel tiden något för varje gång du brygger teet och antingen håller temperaturen konstant på vattnet eller ökar temperatur för varje bryggning beroende på tesort. Te kan i regel återbryggas på samma teblad några gånger beroende på tesort, mängd och kvalité. Låt inte teet stå i tekannan utan vatten för lång tid innan du återbrygger teet, teet fortsätter att oxidera och smaken förändras negativt.
TEMPERATUR PÅ OLIKA TEER

Olika tesorter tillagar man på olika temperaturer. Temperaturen påverkar teets smak ibland mindre och ibland till det odrickbara. Ljusare te kräver lägre temperatur och mörkare te kräver högre temperatur.

För vitt te, grönt te och gult te används mellan 50° – 85°C, för oolong teer och svarta teer används upp till kokande vatten, mellan 90° – 100°C.

Ju varmare vatten som används, desto snabbare löses teets olika beståndsdelar upp. Koffein (Tein), Aminosyror och Katechiner (Tannin). Koffein är bittert, aminosyror är söta och katechiner är kärva i smaken. Vid en lägre temperatur löses inte katechinerna och koffeinet upp lika snabbt, och de söta aminosyrorna dominerar i smaken.

Svart te och oolong kräver sin temperatur för att smaken ska komma till sin rätt, medan vitt te och grönt te som oftast behöver en lägre temperatur. Grönt te av högre kvalité behöver i regel lägre temperatur, medan grönt te av lägre kvalité behöver en högre temperatur.

HUR VET MAN ATT TEMPERATUREN ÄR RÄTT PÅ VATTNET

Värm vatten i vattenkokare eller i en kastrull. Nu kan du antingen mäta temperaturen med en termometer eller så kan du lära dig att se på vattnet vilken temperatur vattnet har.

När du ser de första bubblorna bildas i vattnet så har du en temperatur på ca: 70°C. Bubblorna är då mycket små.
När bubblorna börjar öka i antal är temperaturen mellan 80°C – 90°C. Vattnet kokar när bubblorna är stora och i större mängd. Låt inte vattnet koka för länge eftersom det tappas på syre. Syret behövs för optimal smak.
När vatten precis kokat upp är det 100°C. Det sjunker snabbt till 90°C, endast inom ett par minuter. Häller du över det till en kall tillbringare så tappar du ca 10°C.gul kinesisk gaiwanBEREDA TE I GAIWAN

Gaiwan är en kinesisk tekopp med ett lock och ett fat. Gaiwanen är som oftast tillverkad i porslin och keramik, men även glas och stengods förekommer. Gai betyder lock och wan betyder skål. Även namnet Zhong används.

En gaiwan används på samma sätt som en tekanna att hälla upp teet ifrån eller som en tekopp att dricka direkt ur. Det gäller att ha lite fingerfärdighet och teknik, det är lätt att bränna sig i början.
Hålla gaiwan
 • Värm upp din gaiwan innan användning.


 • Fyll på med te och häll i vatten. Locket använder du som en tesil för att flytta på tebladen som är i vägen då du ska hälla upp ifrån gaiwanen eller dricka ifrån.


 • Flytta locket lite åt sidan så att du lättare kan hälla ut vattnet.


 • Greppa med tummen och långfingret på kanten av koppen och placera pekfingret på mitten av locket, i urgröpningen av knoppen i locket.


 • Luta koppen och servera i små koppar eller drick direkt ur din gaiwan.
Tekanna Yixing

BEREDA TE I YIXING TEKANNA

En av de viktiga aspekterna kring beredningen av ett te är vad teet har tillrets i. I Yixing produceras främst oglaserade tekannor. Tekannor vars mineralsammansättning ger ett avtryck i teets smak. Teet som bereds i tekannan smaksätter i sin tur tekannan. Yixing tekannor är mycket berömda i Kina och används som oftast i den kinesiska teceremonin Gong Fu. Yixing är en stad som ligger i Kina i Jiangsu provinsen, väst om Shanghai. Tekanna Yixing

YIXING LERA, STENGODS

Den lera som används för Yixing tekannor är traditionsmässigt en naturlera som utvinns i Yixing, vida känd för dess goda egenskaper. Den mest berömda leran från Yixing kallas för den lila leran, Zisha, eller purple clay på engelska. Andra typer av lera utvinns och används i Yixing såsom Duanni, green clay och Zhuni, red clay.

EGENSKAPER

Yixing tekannor använder man först och främst till oolong teer, svarta teer (rött te enligt kineserna) och pu-erh teer (svart te enligt kineserna). En av anledningarna till att man använder Yixing tekannor främst för dessa teer är dess extremt goda egenskaper att hålla kvar värmen. Leran i Yixing är porös och därav är tekannan mycket bra på att dra åt sig smak av teet. Teets oljor lägger sig likt ett sediment lager efter lager och ger smak åt nästkommande tillredningar av te. Många hängivna tedrickare ägnar därför en tekanna åt varje sort av oolong te eller svart te.

STORLEK AV TEKOPP OCH TEKANNA

I Europa har man i regel använt stora tekoppar och stora tekannor när man bereder sitt te. Att använda för stora tekannor för rena teer gör beredningen mer svårkontrollerad och är ett slöseri med te. I Asien används i regel mycket små tekannor och tekoppar.

Du slipper använda lika mycket te och kan istället bereda teet flera gånger med en liten tekanna. Du har bättre kontroll på temperaturen vid beredningen med en liten tekanna än en stor. Även mängden te spelar in, eftersom en Yixing tekanna ofta fylls med mellan 50 – 80% med te och vattnet ska bort ifrån bladen relativt snabbt. Detta blir svårkontrollerad med en tekanna som är för stor. Även materialet på tekannan eller gaiwanen har med smaken att göra, tjockleken på materialet påverkar värmen som i sin tur påverkar smaken. För ljusare teer används ofta glas eller porslin. Tunnare glas och porslin tappar värmen snabbare vilket kan vara en fördel vid beredning av ljusare teer.

PRISET PÅ YIXING TEKANNA

Eftersom vi ofta pratar om hantverk så varierar prisbilden markant baserat på vem som producerat tekannan. Tekannor från kända mästare uppbringar ett högre pris medan en tekanna från någon helt okänd är billigare. Utförandet spelar in, ålder på tekannan kan spela in och inte minst vilken lera som faktiskt använts för produktionen. Precis som med det mesta i Kina så förekommer förfalskningar, så även med Yixing tekannor. De är ofta inte så svåra att urskilja. Kinesiska tekoppar

INNAN ANVÄNDNING AV YIXING

Borsta varsamt av din kanna för att få bort eventuella leraavlagringar på insidan och utsidan av kannan.

SMAKSÄTTNING AV TEKANNAN

Brukligt är att smaksätta sin Yixing tekanna. Nedan följer en instruktion. Du gör detta på egen risk, en Yixing tekanna klarar normalt sett temperaturändringar utan problem, men vissa lertyper är mer sköra. Det går bra att använda en Yixing tekanna utan att smaksätta den.

 • Ta av locket på tekannan, och stoppa tekannan i en ren kökshandduk och denna i sin tur i en ren kastrull utan beläggningar likt teflon. Häll kallt vatten i kastrullen och i tekannan. Handduken är där för att inte ha sönder tekannan.

 • Sätt på plattan och låt vattnet mycket långsamt koka upp och låt sedan kannan puttra i en timme i kastrullen, men obs! koka inte vattnet, utan låt det småputtra. Skölj sedan tekannan mycket väl i vatten för att åter göra om proceduren en gång till.

 • Efter detta lägger du en portion av det te du ska använda i tekannan, sänker ner tekannan i det nästintill kokande vattnet, se till att tekannan är vattenfylld och låt nu detta stå i kastrullen och svalna utan att koka tills nästa dag.

 • Nu har tekannan tagit smak av ditt te och är färdig att användas.

SKÖTSEL AV YIXING TEKANNA

 • Tvätta aldrig tekannan med något annat än med vatten. Använd varmt vatten för att skölja ur tekannan, den torkar då snabbt.

 • Låt aldrig teblad sitta kvar i tekannan längre än ett halvt dygn för att mögel inte ska hinna skapas och förstöra tekannan.

 • Tekannan tar doft och smak av det te som bereds i tekannan. Optimalt är därför att ha en tesort för varje kanna, men man kan t.ex. ha en för mörka oolonger och en för ljusa oolonger.

 • Använd en trasa av varsamt material för att polera och sköta om din Yixing kanna.


GONG FU

Gong fu utförs normalt sett med oolong teer eller mörka teer. Metoden Gong Fu Cha har i många generationer överförts och spridits till den yngre generationen av kineser, men även andra har anammat det kinesiska sättet att bereda te på. Den första gången Gong Fu har nämnts som man känner till är i det kända verket skrivet av Lu Yu. Hans bok om te som skrevs redan på 700 talet och är den som står bakom en stor del av den kunskap vi har om kinesisk tekultur idag.

Gong Fu Cha är det som kallas för den kinesiska teceremonin, och har sina rötter i Fujian provinsen. Det är en mycket avslappnande stund att tillbringa med sina nära, och i kontrast till den japanska teceremonin som innebär en mycket komplicerad minutiös perfektion av själva utförandet handlar Gong Fu Cha om att lägga allt fokus på att få ut det bästa möjliga resultatet.

För att utföra Gong Fu måste du ta dig tid. När du klarar av att utföra Gong Fu Cha är detta inte enbart ett sätt att bereda te på, utan det är en avkopplande stund där du låter ditt sinne att fokusera.

För att utföra en Gong Fu Cha så måste du ha vissa tillbehör:

Det lämpligaste är ett Yixing set, alltså en tekanna av lera ifrån Yixing, och små koppar. Ytterligare utrustning som används är en tebricka, en tång, en liten skål att ha teet i, en skål för att kunna göra sig av med spillvatten, ett filter, en tillbringare, en värmekälla med varmt vatten, en teskopa att ta upp teet med, en duk att torka undersidan av tekannan med.

Det finns mer utrustning för att bereda teet med på Gong Fu sätt, men vissa av dessa delar är inte nödvändiga. Allt handlar om att göra det så praktiskt för sig som möjligt för att uppnå den bästa smaken av teet. Dessutom handlar det till en viss mån om en kulturellt viktig del och ett avslappningsmoment där man övar för att skapa perfektion.

För olika sorters te behövs olika utrustning för att få ut den optimala smaken. Det finns inget bättre för mörka teer än en Yixing tekanna eftersom denna i sitt porösa material kvarhåller värmen men ändå låter teet andas. Teets arom stannar kvar i tekannan för din njutning.

Det första momentet är att sätta upp allt och förbereda så att du har allt till hands. Häll upp kallt friskt vatten i vattenvärmaren. Se till att ha en dedikerad duk för din Yixing framför dig, röd på bilden nedan. Förbered dig mentalt och slappna av. Har du ännu inte tagit upp teet ur burken, är det nu dags att göra det. Tänk på att teer som oolong te sväller, men mängden öppna blad ska nå upp till över hälften av tekannan du använder. Lägg teet i den avsedda skålen framför dig.
Gong Fu Cha Förberedelse

Placera teskålen framför deltagaren till vänster för att denna ska kunna uppskatta teet genom att lukta och titta på teet. Denne ska då passa teet vidare till nästa person. Värm upp vattnet tills det nästan kokar, men stäng av precis innan.

Du måste se till att alla behållare är varma och inte tappar i temperatur, därför tar du nu ditt varma vatten och häller först vattnet i Yixing tekannan och låter vara kvar en stund och värma upp.

Gong Fu Cha hälla upp vatten


Ifrån tekannan häller du nu upp allt vatten i tillbringaren. Detta gör du med din högra hand.
Gong Fu Cha hälla vatten i tillbringaren
Därefter häll upp vattnet i kopparna med en svepande rörelse ifrån vänster till höger och tillbaka tre gånger tills kopparna är helt fyllda och tillbringaren helt tom. Häll inte ut detta vatten än.
Gong Fu Cha lägga te i tekannan
Nu i nästa steg tar du ditt te och antingen med en skopa, eller direkt ur skålen med teet i lägger du teet i Yixing tekannan. Lyft upp tillbringaren med teet i och skaka den lite lätt och lägg tillbaka den framför dig, detta är för att de små brutna bitarna av bladen ska lägga sig. Lukten av teet utvecklas i värmen och du kan nu lukta på innehållet och passa tekannan vidare till deltagarna för att njuta av teets arom.
Gong Fu Cha hälla vatten i tekopparna
Ta nu bort locket ifrån tekannan och häll varmt vatten i tekannan med teet i tills den är helt fylld.
Gong Fu Cha hälla vatten i tekannan
Häll sedan snabbt ut teet från tekannan till tillbringaren. Den första bryggningen dricker man inte, meningen är att öppna bladen. Du måste vara snabb med att hälla ut vattnet för att inte tappa smak av teet.
Gong Fu Cha hälla te i tillbringaren
Nu lyfter du på locket, häller på varmt vatten av rätt temperatur och låter teet dra rätt tid. Eftersom mängden te ofta är något större vid Gong Fu beredning än den mängd vi skriver som beredningsangivelse så minska även tiden du låter teet dra. Så småningom kommer du att hitta den optimala tiden för beredning med hjälp av synen och luktsinnet. När du fyllt tekannan med vattnet så lägg tillbaka locket och häll teet på tekannan, detta för att maximalt upprätthålla värmen. Överblivet vatten kan man hälla ut antingen på tebrickan eller i skålen man förvarar filtret i. Se bilden nedan.
Gong Fu Cha hälla te på tekannan
Ta nu upp tekannan, torka den genom att lägga den på duken och häll upp teet i tillbringaren. Det är här du använder filtret utifall teet består av brutna blad. Du kan hälla teet direkt i kopparna med samma svepande rörelse du använde innan för att värma dessa, men med hjälp av tillbringaren blir teet exakt lika för alla de som dricker det. Se till att det inte finns någon vätska kvar alls i tekannan.
Gong Fu Cha hälla te i tillbringaren
Töm nu ur kopparna på vattnet på tebrickan genom att tippa dessa med tången, börja med den vänster om dig. Häll nu upp teet ifrån tillbringaren i kopparna.
Gong Fu Cha tippa tekopparna
Servera teet genom att med höger hand lägga ut kopparna framför deltagarna. Teet dricks genom att hålla koppen i höger hand och först intar man teets arom genom att använda luktsinnet tills man slutligen njuter av teets smak.

För nästa bryggning häll på vatten igen och upprepa proceduren genom att hälla varmt vatten i tekannan och låta teet dra. Teet kan i regel bryggas tre gånger lite beroende på teets sort och kvalité. Gäller det en åldrad Pu-erh kan det göras upp till 10 ggr.

För att göra dig av med teet efter alla önskade bryggningar så öppnar du tebrickans innerfack och skrapar ur teet med en avsedd teskrapa in i lådan.

BEREDNING AV JAPANSK SENCHA

För att tillaga japansk Sencha, så användes traditionellt tekanna likt tekannan nedan. Tekannan kallas för Kyusu Tekanna. Japansk Kyusu Tekanna med tillbringare och tekoppar

Vid tillagning med denna typ av tekanna använder du 2,5 gram te till 1dl vatten. Detta eftersom dessa tekannor ofta tillverkas i denna storlek.

Du fyller tekannan med en tesked med japansk Sencha. En överfull vanlig tesked ger dig ca 2,5 gram av Sencha te. En överfull tesked använder du till en deciliter te, två teskedar till två deciliter te.

Japansk Kyusu Tekanna med tesked japanskt te

Första hällningen 70 grader. Högre kvalitet på te, använd lägre temperatur. Lägre kvalitet på te, använd högre temperatur. Du kokar upp vatten till 100 grader, inväntar tills det svalnat till ca 90 grader och häller vattnet in i tillbringaren.

Vatten hälls i tillbringare

Vattnet svalnar mycket fort från 100 till 90 grader. Häll från tillbringaren ut i kopparna för att sedan hälla på vattnet i tekannan. Denna process kyler ner vattnet till mellan 70 till 80 grader.

Sencha bör tillagas på mellan 70 till 80 grader. Anledningen till att detta är att senchan får en sötare smak vid lägre temperaturer.
Se temperatur.

Du låter teet dra i 60 sekunder och häller ut vattnet till den sista droppen. Detta är viktigt, eftersom de sista dropparna även är de som ger mest smak. Häll ut vattnet från tekannan in i tillbringaren för att serveras i tekopparna.

Sista droppen sencha i tekannan

Tillbringaren används som vattenavkylare, men även för att smaken i alla kopparna ska vara lika.

Vatten hälls från tillbringare till tekopparna

Efter att du tömt tekannan, skaka till innehållet genom att lätt slå på tekannan, och lägg undan locket för att luften ska släppas in till teet.

Nästa hällning, häll det varma vattnet i tillbringaren, och ifrån denna direkt in i tekannan. Detta ger dig en temperatur kring 80 grader.

Denna gång häll ut teet direkt i tillbringaren, för att servera i kopparna. Återigen skaka till innehållet i tekannan och ta av locket.

Serverad japansk sencha

Tredje hällningen häll det varma vattnet direkt i tekannan. Detta ger en temperatur på 90 grader, och även denna gång häll ut teet direkt i tillbringaren för att servera i kopparna.

BEREDNING AV JAPANSKT GYOKURO TEGyokuro är den mest exklusiva arten av te i Japan. Teet skuggas från solen tre veckor innan skörd som en sista del av produktionen. Skuggningen reducerar fotosyntesen och teet får ett mycket högt innehåll av aminosyran Teanin. Det höga innehållet av Teanin i tebladen medför en söt smak.

Gyokuro kan beredas som ett Sencha te, men det traditionella sättet att bereda Gyokuro skiljer sig från detta beredningssätt. Detta beredningssätt bygger på en stor mängd teblad och en liten mängd vatten och ger ett te som smakar mycket starkt, men inte beskt om man gjort rätt.

Precis som vid varje beredning så har vattnet en stor betydelse för beredningen. Temperaturen för beredningen vid det mest traditionella sätt ska vara mellan 40°C till 50°C, men idag anges oftast 60°C för denna typ av beredning. Temperaturen har en stor betydelse för smaken, och tänk på at 40°C inte är mycket mer än fingervarmt. Använd inte mer än 60°C.

Tekannan på bilden är mycket lämplig för Gyokuro, och är en traditionell tekanna från Kyoto, Japan. De kärl vi använder är av mycket tunn keramik, för att vattnet ska kylas snabbare.Gyokuro Beredning av Te
Börja med att koka upp vatten, låt inte koka för länge för att inte tappa vattnet på syre. Väg upp ca: 6 gram Gyokuro.Upphällning vatten i tekanna
Förvärm din tekanna och tekoppar. Detta kan göras i samband med att man förvärmer kärlen. Häller man vatten i tekannan så tappar man ca 10°C, häller man ut vattnet i tekopparna förlorar man åter ca 10°C.Vatten från tillbringare till tekoppar


Totala mängden vatten för beredningen är 50 ml. Häll nu i vattnet som ska ha en temperatur på mellan 40°C till 60°C in i tekannan med teet i. Teet kommer att suga åt sig vattnet mer och mer ju längre tid du låter teet dra.Vatten från tekopp till tekanna
Lägg på locket, och låt nu dra i ca 2 - 5 minuter beroende på tesort och smak. Låter du det dra i 5 minuter så har mer vatten sugits upp av teet, och koncentrationen av te i de få dropparna är mycket hög.Locket på
Nu häller du ut allt te in i tillbringaren. Det är viktigt att du låter teet droppa av till sista droppen, eftersom stark smak finns i de sista dropparna. Det kräver tålamod att göra Gyokuro på ett traditionellt sätt.Häll till sista droppen
Den första dragningen ska endast bestå av några få droppar, se bild. Nästa dragning ska ge något mer te, osv. Teet är mycket starkt, men sött och oljigt. Njut av den starka smaken, med en ihållande ljuvlig eftersmak. Är teet bittert, har du låtit det dra för länge, eller haft för mycket te i förhållande till tiden.Upphällning Gyokuro te
Mellan dragningarna ha av locket.Gyokuro te blötlagda blad

Vid påföljande dragning, låt åter vattnet täcka teet. Höj temperaturen med 10 grader. Du får lite mer te då teet inte suger åt sig lika mycket vatten, men endast några fler droppar.

© House of Tea in Sweden AB - House of Tea - Te av kvalité
 Fortsätt