Te av kvalité - House of Tea
                         
Tea of quality » » Beredning av te My account  |  Shopping cart  |  Checkout    Svenska English
TEA
White Tea
Yellow Tea
Green Tea
Oolong Tea
Black Tea
Pu-erh Tea
Darjeeling Tea
Art Tea
Jasmine Tea
Scented Tea
Rooibos Tea
Yerba Mate
Herbal Tea
Organic Tea
SALE
TEA- ACCESSORIES
Teapots
Tea Accessories
Tecups & Gaiwan
Tea Tins
Gifts
INFO
Conditions
About Tea
Making Tea
Reviews
Contact Us

Shopping cart
more
ALLT OM BEREDNING AV TE ALLT OM BEREDNING AV TE

Tebricka med Yixing tekanna
TILLBAKA TILL HOUSE OF TEA TEBUTIKS TESORTIMENT

INFÖR BEREDNING
GENERELL BEREDNING AV TE
TEMPERATUR VID BEREDNING
BEREDA TE I GAIWAN
BEREDA TE I YIXING
GONG FU BEREDNING AV TE
BEREDNING AV JAPANSK SENCHA
BEREDNING AV JAPANSK GYOKUROBEREDNING AV TE - ATT BRYGGA TE

En av anledningarna till att vissa inte tycker om te, eller vissa sorter av te är för att de inte vet hur de ska bereda teet. Beredningen av teet är en otroligt viktig del av upplevelsen och smaken.

BEREDNINGSANGIVELSER

De beredningsangivelser du finner under informationen om varje te i butiken är endast en fingervisning, en annan mängd te eller en annan mängd vatten kräver andra beredningstider. Dessutom är smaken individuell, och medan vissa föredrar subtila smaker vill andra ha mycket smak. Se beredningsangivelsen som ett mått att utgå ifrån.

I Kina använder man ofta mer te, och drar ner på beredningstiden. Därmed kan man låta teet dra om ännu flera gånger på samma teblad.

Flera asiatiska länder har utvecklat teceremonier som t.ex. den kända japanska teceremonin, koreanska teceremonin, eller den kinesiska Gong Fu teceremonin med rötter i Fujian provinsen.

Teceremonierna är till för att på bästa sätt framhäva smaken av olika sorters te, men de uppfyller även en kulturell och traditionell del. De kärl som används för te i Asien är ofta väldigt små i jämförelse med europeiska. Kärlen är ofta framtagna för en optimal beredning.

VATTEN

Vattnet är otroligt viktigt när man tillagar te. Vi i Sverige är bortskämda med bra vatten, men att göra sitt te med annat vatten innebär ett helt annat resultat. För att brygga en välsmakande kopp behöver du även välsmakande vatten.

En av de viktigaste faktorerna då man bereder sitt te, är att vattnet är mjukt. Vattenhårdhet är ett mått på antal mineraler i vattnet, och det är främst kalcium som avses. Ett mjukt vatten är vatten där kalciumhalten och även magnesiumhalten är låg.

I en stor del av Sverige är vattnet mjukt, både i grundvattnet och i dricksvattnet. Stockholms dricksvatten är mellan 4-6° grader DH. Information om kranvattnets hårdhet i ditt område är något ditt kommunala vattenverk kan svara på.

Har du endast hårt vatten att tillgå, kan ett Brita filter vara ett alternativ. Filtret gör vattnet mjukt.

Låt vattnet aldrig koka länge, koka inte teet. Vatten som får koka för länge tömmer vattnet på syre och ger en platt smak på vattnet.

TEKANNA

tekanna i glas För att göra i ordning te är en tekanna lämplig, en gaiwan eller ett glas.

Många material används för tillverkning av tekannor. Porslin, keramik, glas, men även viss typ av metall i form av en Tetsubin tekanna. All metall är inte bra då det lämnar kvar smak i teet.

Tekannan som används ska helst inte användas för andra ändamål än te, då teet kan ta smak av dessa.

Vissa tekannor, såsom Yixing tekannor som är tillverkade av oglaserat stengods tar smak av det te som beredes i tekannan. Därför använder vissa teentusiaster endast en tesort, eller tekategori för en tekanna.

Det går givetvis även använda ett glas eller exempelvis en gaiwan för att bereda te.

Glas och porslin används ofta till ljusa teer och Yixing och keramik används ofta för mörka teer som oolong och svart te. Keramik har bättre värmeisolerande egenskaper än glas, och tappar inte värmen lika snabbt. Yixing leran isolerar värmen otroligt väl, och lämpar sig mycket bra för mörkare teer.

Diska aldrig din tekanna med diskmedel.

VÄGA TE

Te kan se ut på alla möjliga olika sätt till formen. Te kan vara små kulor, hopprullade blad, eller platta avlånga blad. Variationerna är många. Många teers kvalité går att urskilja direkt av utseendet. Variationerna av alla sorterna gör att det är svårt att bedöma vikten. För att man på ett ungefär ska kunna se vad ett te väger har vi vägt upp en del teer för att ni utan våg lättare ska kunna göra rätt bedömning när ni försöker följa våra fingervisningar.

En välfylld matsked Pu-erh Superior ger nästan sju gram, så använd lite mindre för de mest kompakta sorterna än en matsked. En välfylld matsked av grönt te Xi Shan Cha ger 6 gram.

För sorter som det oolong te vi säljer, eller gröna teer likt Lu Mao Hou fyll en matsked full med te, vilket blir ungefär 5 gram. Detta gäller även för det gröna teet Lung Ching.

För vitt te likt Bai Hao Yin Zhen, använd tre välfyllda matskedar så får du ungefär sex gram te, lagom för en kanna av dem mått vi använder. För Pai Mu Tan ger en två välfyllda matskedar 5 gram teblad.

För teer likt det gröna teet Tai Ping Hou Kui är det svårt nog att fylla en matsked eftersom de platta bladen är så stora, men det ungefärliga måttet vi fick fram var på två gram per matsked. Detta ger alltså nästan tre matskedar för att få fram det lämpliga måttet för den fyra deciliters kanna vi använder. Cui Jian ger en fylld matsked tre och ett halvt gram.

TESIL

Vissa finsmakare anser att metallsilen inte är lämplig för teet då den påverkar smaken av teet. Vi anser detta vara försumbart. Många tekannor har inbyggda silar av keramik, glas eller metall som är praktiska.

Vi rekommenderar däremot absolut inte en tekula. Tekulan innesluter tebladen och låter inte bladen att öppnas. Att ens försöka göra en Formosa oolong i en tekula är ett misslyckande.

SOCKER OCH MJÖLK?

Vi rekommenderar inte att använda sötningsmedel av något slag i te, inte heller mjölk. Dessa är till för att avnjutas i sin originalsmak.

Vill man ha ett sött te, går det att hitta söta teer även naturligt söta utan att de är smaksatta.

Vad det gäller smaksatta teer så kan socker eller honung förhöja smaken av smaktillsatsen.

I slutändan är det vad du gillar som räknas och inte våra rekommendationer.
ATT BEREDA TE

 • Värm den kanna du ska använda till teet med hett vatten, för att teet inte ska kylas ner mer än önskat. Värm upp vatten i t.ex. en vattenkokare. Använd bra vatten, smakar inte vattnet bra, så kommer teet inte heller att smaka som det ska. Använd kallt, friskt vatten som värms till den grad som rekommenderas för den sorts te som ska tillagas. I regel varmare för mörkare te och mindre varmt för ljusare te. Låt aldrig vattnet koka, eller koka om ett vatten som redan använts, då vattnet som kokat länge tappar syre och smaken på teet påverkas negativt.


 • Mät upp rätt mängd te och tillsätt tebladen direkt i tekannan eller eventuellt i tesilen. Häll vatten med rätt temperatur över teet i kannan. Dragningstiden varierar, men undvik att låta teet dra för länge då teet blir beskt i smaken. Kvalitetste behöver i regel inte dra länge.


 • Låt inte vatten stå kvar i tekannan med tebladen i efter att du serverat teet. Eventuellt kan du göra detta om du redan bryggt samma te flera gånger eller om du brygger vitt te, eftersom teet avger så pass svag smak. Servera teet.


 • För en ny omgång te, koka nytt vatten och häll det nya vattnet återigen över tebladen. Te kan i regel bryggas om på samma sats blad några gånger beroende på teets sort och kvalité. Du ökar i regel tiden något för varje gång du brygger teet. Låt inte teet stå i kannan utan vatten för lång tid, teet fortsätter att oxidera och smaken förändras negativt.
TEMPERATUR PÅ OLIKA TEER

För olika teer används olika temperaturer. Temperaturen påverkar teets smak. Ljusare te kräver lägre temperatur och mörkare te kräver högre temperatur.

För vitt te, grönt te och gult te används 70° – 80°C
För oolong och svart te används upp till kokande vatten, mellan 90° – 100°C.

Ju varmare vatten som används, desto snabbare löses teets olika beståndsdelar upp. Koffein (Tein), Aminosyror och Katechiner (Tannin). Koffein är bittert, aminosyror är söta och katechiner är kärva i smaken.

Vid en lägre temperatur löses inte katechinerna och koffeinet upp lika snabbt, och de söta aminosyrorna dominerar i smaken.

Svart te och oolong kräver sin temperatur för att smaken ska komma till sin rätt, medan vitt te och grönt te som oftast behöver en lägre temperatur.

Grönt te av högre kvalité behöver i regel lägre temperatur, medan grönt te av lägre kvalité behöver en högre temperatur.

HUR VET MAN ATT TEMPERATUREN ÄR RÄTT PÅ VATTNET

Värm vatten i vattenkokare eller i kastrull. Nu kan du antingen mäta temperaturen med en termometer, eller så kan du lära dig att se på vattnet vilken temperatur vattnet har.

När du ser de första bubblorna bildas i vattnet så har du en temperatur på ca: 70°C. Bubblorna är då mycket små.

När bubblorna börjar öka i antal är du mellan 80°C – 90°C.

Vattnet kokar när bubblorna är stora och i större mängd. Låt inte vattnet koka för länge eftersom det tappas på syre och smaken försämras.

När vatten precis kokat upp är det 100°C. Det sjunker snabbt till 90°C, endast inom ett par minuter. Häller du över det till en tillbringare så tappar du ca 10°C.BEREDA TE I GAIWAN

gul kinesisk gaiwan Gai betyder lock och wan betyder skål. Även namnet Zhong används vid beskrivning av detta kärl.

En gaiwan är som en liten tekopp med ett fat och ett lock. Gaiwanen används främst för ljusa teer, men de flesta teer går att brygga i gaiwan. Gaiwanen är som oftast tillverkad i porslin, men även glas och lera förekommer. Porslin och glas är material som tappar värmen snabbare. Ljusa teer ska inte ha för hög temperatur.

Du kan använda din gaiwan på samma sätt som en kanna eller dricka direkt ur gaiwanen. Det gäller att ha lite fingerfärdighet och teknik, det är lätt att bränna sig i början.
Hålla gaiwan
 • Värm upp din gaiwan innan användning.
 • Fyll på med te, och häll i vatten.
  Locket använder du som en tesil för att flytta på tebladen som är i vägen då du ska hälla upp ifrån gaiwanen.
 • Flytta locket lite åt sidan så att du lättare kan hälla ut vattnet.
 • Greppa med tummen och långfingret på kanten av koppen och placera pekfingret på mitten av locket, i urgröpningen av knoppen i locket.
 • Luta koppen och servera i små koppar eller drick direkt ur din gaiwan.
BEREDA TE I YIXING TEKANNA

Tekanna Yixing

YIXING TEKANNA

En del i förståelsen kring skapandet av det mest välsmakande teet är vad detta te faktiskt har tillretts i. Vid skapande av tekannor idag tittar man ofta på perfektionen i dåtiden tekannor. Dessa har ofta komponerats av rätt material perfekt för skapandet av den mest välsmakande tekoppen. Olika material lämpar sig nämligen olika för beredningen av teet, och det finns väsentliga skillnader. Yixing är en stad som ligger i Kina i Jiangsu provinsen, väst om Shanghai och är känd främst för tekannor i lera som fått namn av staden. Det är denna sort av tekanna som oftast används vid den kinesiska teceremonin Gong Fu.

Tekanna Yixing

YIXING LERAN, ZISHA

Leran ifrån Yixing i Jiangsu provinsen i Kina har blivit vida känd för sina goda egenskaper att kvarhålla värmen, men även för sina egenskaper att dra åt sig smaken av det te som beredes i den. Det är denna lera som kallas för den lila leran, zisha, eller purple clay på engelska. Yixing använder man först och främst till mörka teer, oolong teer, svart te (rött te enligt kineserna) och pu-erh (svart te enligt kineserna). Anledningen till att man använder Yixing främst för de mörka teerna är dess extremt goda egenskap att hålla kvar värmen. Leran i Yixing är porös och därav är kannan mycket bra på att dra åt sig smak av teet. Teets oljor lägger sig likt ett sediment lager efter lager och ger smak åt nästkommande tillredningar av te. Många hängivna tedrickare ägnar därför en kanna åt varje sort av oolong te eller svart te.

PRISET PÅ YIXING LERGODS

Priset av en tekanna har med sammansättningen av leran att göra, men kanske främst av utformningen som även den påverkar slutresultatet. Eftersom vi ofta pratar om konsthantverk så varierar prisbilden markant. Yixing kannor går upp i pris, detta gäller faktiskt även de billigare kannorna som varje år ökar i pris eftersom efterfrågan på Yixing kannorna ökar för varje år. Precis som med det mesta i Kina så förekommer förfalskningar, så även med dessa. Det är ofta inte så svåra att urskilja.

STORLEK AV KOPP OCH KANNA

I Europa har man i regel använt stora koppar och stora kannor när man bereder sitt te, men detta är inte det mest optimala anser man i Asien, och vi håller absolut med om detta.

Kinesiska tekoppar Du slipper använda lika mycket te och kan istället bereda teet flera gånger med en liten kanna. Eftersom du ska ha kontroll på temperaturen av teet är detta mycket enklare att styra när du har en liten kanna och små koppar. Även mängden te spelar in, eftersom en Yixing tekanna ofta fylls med mellan 50 – 80% med te och vattnet ska bort ifrån bladen relativt snabbt. Detta liknar sättet att göra te i en vanlig kopp, men en kanna som rymmer en liter blir svårkontrollerad. Även materialet på tekannan eller gaiwanen har med smaken att göra, tjockleken på materialet påverkar värmen som i sin tur påverkar smaken. För ljusare teer rekommenderas därför att man använder glas eller porslin. Tunnare glas och porslin tappar värmen snabbare vilket kan vara en fördel vid ljusare teer, medan något tjockare kan likväl lämpa sig för mörkare teer.

INNAN ANVÄNDNING AV YIXING

Borsta varsamt av din kanna för att få bort eventuella leraavlagringar på insidan och utsidan av kannan.

SMAKSÄTTNING AV TEKANNAN

Brukligt är att smaksätta sin Yixing tekanna. Nedan följer en instruktion. Du gör detta på egen risk, en Yixing tekanna klarar normalt sett temperaturändringar utan problem.

 • Ta av locket på tekannan, och stoppa tekannan i en ren kökshandduk och denna i sin tur i en ren kastrull utan beläggningar likt teflon. Häll kallt vatten i kastrullen och i tekannan. Handduken är där för att inte ha sönder tekannan.

 • Sätt på plattan och låt vattnet mycket långsamt koka upp och låt sedan kannan puttra i en timme i kastrullen, men obs! koka inte vattnet, utan låt det småputtra. Skölj sedan kannan mycket väl i vatten för att åter göra om proceduren en gång till.

 • Efter detta lägger du en portion av det te du ska använda i tekannan, sänker ner tekannan i det nästintill kokande vattnet, se till att tekannan är vattenfylld och låt nu detta stå i kastrullen och svalna utan att koka tills nästa dag.

 • Nu har kannan tagit smak av ditt te och är färdig att användas.

SKÖTSEL AV YIXING TEKANNA

 • Tvätta aldrig tekannan med något annat än med vatten. Använd varmt vatten för att skölja ur tekannan, den torkar då snabbt.

 • Låt aldrig teblad sitta kvar i tekannan längre än ett halvt dygn för att mögel inte ska hinna skapas och förstöra tekannan.

 • Tekannan tar doft och smak av det te som bereds i tekannan. Optimalt är därför att ha en tesort för varje kanna, men man kan t.ex. ha en för mörka oolonger och en för ljusa oolonger.

 • Använd en trasa av varsamt material för att polera och sköta om din Yixing kanna.


GONG FU

Gong fu beredning av te, Yixing te-set är lämpligt att användas för detta ändamål. Gong fu används ofta för mörkare te som svart te och oolong.

Metoden Gong Fu Cha har i många generationer överförts och spridits till den yngre generationen av kineser, men även andra har anammat det kinesiska sättet att bereda te på. Den första gången Gong Fu har nämnts som man känner till är i det kända verket skrivet av Lu Yu. Hans bok om te som skrevs redan på 700 talet och är den som står bakom en stor del av den kunskap vi har om kinesisk tekultur idag.

Gong Fu Cha är det som kallas för den kinesiska teceremonin, och har sina rötter i Fujian provinsen. Det är en mycket avslappnande stund att tillbringa med sina nära, och i kontrast till den japanska teceremonin som innebär en mycket komplicerad minutiös perfektion av själva utförandet handlar Gong Fu Cha om att lägga allt fokus på att få ut det bästa möjliga resultatet.

För att utföra Gong Fu måste du ta dig tid. När du klarar av att utföra Gong Fu Cha är detta inte enbart ett sätt att bereda te på, utan det är en avkopplande stund där du låter ditt sinne att fokusera.

För att utföra en Gong Fu Cha så måste du ha vissa tillbehör:

Det lämpligaste är ett Yixing set, alltså en tekanna av lera ifrån Yixing, och små koppar. Ytterligare utrustning som används är en tebricka, en tång, en liten skål att ha teet i, en skål för att kunna göra sig av med spillvatten, ett filter, en tillbringare, en värmekälla med varmt vatten, en teskopa att ta upp teet med, en duk att torka undersidan av tekannan med.

Det finns mer utrustning för att bereda teet med på Gong Fu sätt, men vissa av dessa delar är inte nödvändiga. Allt handlar om att göra det så praktiskt för sig som möjligt för att uppnå den bästa smaken av teet. Dessutom handlar det till en viss mån om en kulturellt viktig del och ett avslappningsmoment där man övar för att skapa perfektion.

För olika sorters te behövs olika utrustning för att få ut den optimala smaken. Det finns inget bättre för mörka teer än en Yixing tekanna eftersom denna i sitt porösa material kvarhåller värmen men ändå låter teet andas. Teets arom stannar kvar i tekannan för din njutning.

Det första momentet är att sätta upp allt och förbereda så att du har allt till hands. Häll upp kallt friskt vatten i vattenvärmaren. Se till att ha en dedikerad duk för din Yixing framför dig, röd på bilden nedan. Förbered dig mentalt och slappna av. Har du ännu inte tagit upp teet ur burken, är det nu dags att göra det. Tänk på att teer som oolong te sväller, men mängden öppna blad ska nå upp till över hälften av tekannan du använder. Lägg teet i den avsedda skålen framför dig.
Gong Fu Cha Förberedelse

Placera teskålen framför deltagaren till vänster för att denna ska kunna uppskatta teet genom att lukta och titta på teet. Denne ska då passa teet vidare till nästa person. Värm upp vattnet tills det nästan kokar, men stäng av precis innan.

Du måste se till att alla behållare är varma och inte tappar i temperatur, därför tar du nu ditt varma vatten och häller först vattnet i Yixing tekannan och låter vara kvar en stund och värma upp.
Gong Fu Cha hälla upp vatten

Ifrån tekannan häller du nu upp allt vatten i tillbringaren. Detta gör du med din högra hand.
Gong Fu Cha hälla vatten i tillbringaren Därefter häll upp vattnet i kopparna med en svepande rörelse ifrån vänster till höger och tillbaka tre gånger tills kopparna är helt fyllda och tillbringaren helt tom. Häll inte ut detta vatten än.
Gong Fu Cha lägga te i tekannan Nu i nästa steg tar du ditt te och antingen med en skopa, eller direkt ur skålen med teet i lägger du teet i Yixing tekannan. Lyft upp tillbringaren med teet i och skaka den lite lätt och lägg tillbaka den framför dig, detta är för att de små brutna bitarna av bladen ska lägga sig. Lukten av teet utvecklas i värmen och du kan nu lukta på innehållet och passa tekannan vidare till deltagarna för att njuta av teets arom.
Gong Fu Cha hälla vatten i tekopparna Ta nu bort locket ifrån tekannan och häll varmt vatten i tekannan med teet i tills den är helt fylld.
Gong Fu Cha hälla vatten i tekannan Häll sedan snabbt ut teet från tekannan till tillbringaren. Den första bryggningen dricker man inte, meningen är att öppna bladen. Du måste vara snabb med att hälla ut vattnet för att inte tappa smak av teet.
Gong Fu Cha hälla te i tillbringaren Nu lyfter du på locket, häller på varmt vatten av rätt temperatur och låter teet dra rätt tid. Eftersom mängden te ofta är något större vid Gong Fu beredning än den mängd vi skriver som beredningsangivelse så minska även tiden du låter teet dra. Så småningom kommer du att hitta den optimala tiden för beredning med hjälp av synen och luktsinnet. När du fyllt tekannan med vattnet så lägg tillbaka locket och häll teet på tekannan, detta för att maximalt upprätthålla värmen. Överblivet vatten kan man hälla ut antingen på tebrickan eller i skålen man förvarar filtret i. Se bilden nedan.
Gong Fu Cha hälla te på tekannan Ta nu upp tekannan, torka den genom att lägga den på duken och häll upp teet i tillbringaren. Det är här du använder filtret utifall teet består av brutna blad. Du kan hälla teet direkt i kopparna med samma svepande rörelse du använde innan för att värma dessa, men med hjälp av tillbringaren blir teet exakt lika för alla de som dricker det. Se till att det inte finns någon vätska kvar alls i tekannan.
Gong Fu Cha hälla te i tillbringaren Töm nu ur kopparna på vattnet på tebrickan genom att tippa dessa med tången, börja med den vänster om dig. Häll nu upp teet ifrån tillbringaren i kopparna.
Gong Fu Cha tippa tekopparna Servera teet genom att med höger hand lägga ut kopparna framför deltagarna. Teet dricks genom att hålla koppen i höger hand och först intar man teets arom genom att använda luktsinnet tills man slutligen njuter av teets smak.

För nästa bryggning häll på vatten igen och upprepa proceduren genom att hälla varmt vatten i tekannan och låta teet dra. Teet kan i regel bryggas tre gånger lite beroende på teets sort och kvalité. Gäller det en åldrad Pu-erh kan det göras upp till 10 ggr.

För att göra dig av med teet efter alla önskade bryggningar så öppnar du tebrickans innerfack och skrapar ur teet med en avsedd teskrapa in i lådan.

BEREDNING AV JAPANSK SENCHA

För att tillaga japansk Sencha, så användes traditionellt tekanna likt tekannan nedan. Tekannan kallas för Kyusu Tekanna. Japansk Kyusu Tekanna med tillbringare och tekoppar

Vid tillagning med denna typ av tekanna använder du 2,5 gram te till 1dl vatten. Detta eftersom dessa tekannor ofta tillverkas i denna storlek.

Du fyller tekannan med en tesked med japansk Sencha. En överfull vanlig tesked ger dig ca 2,5 gram av Sencha te. En överfull tesked använder du till en deciliter te, två teskedar till två deciliter te.

Japansk Kyusu Tekanna med tesked japanskt te

Första hällningen 70 grader. Högre kvalitet på te, använd lägre temperatur. Lägre kvalitet på te, använd högre temperatur. Du kokar upp vatten till 100 grader, inväntar tills det svalnat till ca 90 grader och häller vattnet in i tillbringaren.

Vatten hälls i tillbringare

Vattnet svalnar mycket fort från 100 till 90 grader. Häll från tillbringaren ut i kopparna för att sedan hälla på vattnet i tekannan. Denna process kyler ner vattnet till mellan 70 till 80 grader.

Sencha bör tillagas på mellan 70 till 80 grader. Anledningen till att detta är att senchan får en sötare smak vid lägre temperaturer.
Se temperatur.

Du låter teet dra i 60 sekunder och häller ut vattnet till den sista droppen. Detta är viktigt, eftersom de sista dropparna även är de som ger mest smak. Häll ut vattnet från tekannan in i tillbringaren för att serveras i tekopparna.

Sista droppen sencha i tekannan

Tillbringaren används som vattenavkylare, men även för att smaken i alla kopparna ska vara lika.

Vatten hälls från tillbringare till tekopparna

Efter att du tömt tekannan, skaka till innehållet genom att lätt slå på tekannan, och lägg undan locket för att luften ska släppas in till teet.

Nästa hällning, häll det varma vattnet i tillbringaren, och ifrån denna direkt in i tekannan. Detta ger dig en temperatur kring 80 grader.

Denna gång häll ut teet direkt i tillbringaren, för att servera i kopparna. Återigen skaka till innehållet i tekannan och ta av locket.

Serverad japansk sencha

Tredje hällningen häll det varma vattnet direkt i tekannan. Detta ger en temperatur på 90 grader, och även denna gång häll ut teet direkt i tillbringaren för att servera i kopparna.

PREPARATION OF JAPANESE GYOKURO TEAGyokuro is the most exclusive type of tea in Japan. The tea is shaded from the sun three weeks before harvest as the last part of the production. Shading reduces photosynthesis and the tea gets a very high content of the amino acid theanine. The high content of theanine in the tea leaves leads to a sweet taste.

Gyokuro can be prepared as a Sencha tea, but the traditional way to prepare Gyokuro differs from that type of preparation. This preparation method is based on a large amount of tea leaves and a small amount of water, producing a tea that tastes very strong, but not bitter if done right.

As with any preparation the water has a significant impact on the preparation. The temperature for the preparation in the most traditional way should be between 40 ° C to 50 ° C, but today is usually referred to 60 ° C. The temperature has a significant impact on the taste, and remember at 40 ° C is not much more than lukewarm. Use no more than 60 ° C.

The teapot in the picture is very suitable for Gyokuro, and is a traditional teapot from Kyoto, Japan. The vessel we use are of very thin ceramic, for the water to cool quickly.Gyokuro preparation of tea
Start with boiling water, do not let boil for a long time to not oxygen from the water. Weight out approximately 6 grams Gyokuro.Pouring water in the teapot
Preheat your teapot and teacups. This can be done in conjunction with the preheating the vessels. If you pour water into the teapot about 10 °C is lost, pour the water into the teacups again and again about 10°C is lost.Water from pitcher to teacups


The total amount of water for the preparation is 50 ml. Pour in the water now that will have a temperature of between 40°C to 60°C into the teapot with tea in. The tea will absorb the water more and more the longer you let the tea to steep.Water from the teacup into teapot
Put the lid on, and let now steep for about 2-5 minutes depending on the type of tea and taste. Leaving it for 5 minutes more water will be sucked up by the tea, and the concentration of the tea in the few drops will be very high.Lid on
Now pour out all the tea into the pitcher. It is important that you allow the tea to drain to the last drop, because the strong flavor is in the last drops. It requires patience to make Gyokuro in a traditional way.Pour to the last drop
The first steeping will consist only of a few drops, see Fig. Next steeping will give slightly more tea, etc.. The tea is very strong, but sweet and oily. Enjoy the strong taste, with a persistent sweet aftertaste. Is the tea bitter, you have let it sit too long, or had too much tea in relation to time.Pouring Gyokuro tea
Between steepings, lid off.Gyokuro tea soaked leaves

At subsequent steeping, let the water again cover the tea. Raise the temperature by 10 degrees. You will get a little more tea as the tea does not absorb as much water, but only a few more drops.

© House of Tea in Sweden AB - House of Tea - Te av kvalité
 Continue